Colostrum - de vergeten natuurlijke remedie

Bron: Stephen Blake, DVM

Rundercolostrum wordt al duizenden jaren gebruikt. Ayurvedische artsen gebruikten het voor spirituele en lichamelijke doeleinden vanaf het ontstaan van de mensheid.

Voor men geneesmiddelen op basis van zwavel en antibiotica ontdekte, werd colostrum overal ter wereld gebruikt voor het immuun systeem. Er zijn veel wetenschappelijke studies en onderzoeken die de veilige en therapeutische werking aantonen.

Uit onderzoeken van de afgelopen decennia is gebleken dat colostrum een van de belangrijkste voedingsupplementen is bij het herstel van beschadigd weefsel. Toch is niet alle colostrum even waardevol.

Het beste colostrumpoeder komt van melkveebedrijven waar geen hormonen, antibiotica en pesticiden gebruikt worden en de koeien gras eten. Het drogen moet geschieden zonder extreem warme of koude temperaturen en het poeder moet oplosbaar zijn in water.

Koeien produceren colostrum kort na de geboorte van hun kalf. Er vindt geen overdracht plaats van antilichamen in de baarmoeder. Een kalf dat geen colostrum drinkt, sterft binnen een week.

Een mensenkind ontvangt 60% van zijn bescherming in de baarmoeder en de resterende bescherming via de moedermelk gedurende de eerste twee dagen na de geboorte. Daarom kunnen onze kinderen in leven blijven met surrogaat moedermelk.

Colostrum bevat alle factoren die de pasgeborene beschermt tegen bacteriŽn, allergenen, gifstoffen en virussen en een gebalanceerde concentratie groeistoffen, die nodig zijn om te groeien en te genezen. Het stimuleert meer dan vijftig functies in het lichaam van het kalf.

Ik gebruik colostrum in mijn praktijk naast klassieke homeopathie, Bach bloesem therapie, aromatherapie, massage en voeding. Een zalf met colostrum is een uitstekend uitwendig middel, want het bevat EGF, IGF en TGF A en B: allemaal nodig voor het genezen van het epithelium, spieren , zenuwen, maagdarmkanaal, gewrichten enz.

Er zitten lactoferrinen in met hun natuurlijke antimicrobiŽle werking - en essentiŽle oliŽn en vitamine E. Ik heb het gebruikt bij open wonden, hechtingen, abcessen, open gezwellen, wratten, natte en droge dermatitis, insectenbeten, brandwonden en het is het werkzaamste product dat ik ooit ingezet heb in mijn praktijk.

Ik heb het oraal gebruikt bij ontstoken tandvlees en in de oren met goede resultaten. Uitwendig wordt het goed verdragen door de dieren en wanneer ze het innemen, profiteert hun inwendige er ook van.

Er zitten polyproline-rich peptiden in, die de thymus reguleren: de klier wordt geactiveerd of afgeremd, indien nodig. Ook heeft het een gunstige uitwerking op de functies van de darmen.

De acceptatie is 100% bij honden en meer dan 90% bij katten. Het balanceert de darmflora, stabiliseert de immuniteit in de darmen en helpt bij de vertering en de darmperistaltiek.

Ik heb het ingezet bij prikkelbare darm syndroom, allerlei vormen van darmontsteking, diarree, problemen met de voedselopname, pancreatitis (ontstoken alvleesklier), constipatie en voedselallergie. Het is geen wondermiddel, maar een effectief middel om het genezingsproces waar nodig te ondersteunen.

Veel van onze dieren hebben een tekort aan enzymen, groeifactoren en immunologische stoffen. Ik heb gemerkt dat huisdieren die bepaalde supplementen nodig hebben, deze niet meer nodig hebben na het gebruik van colostrum. Dit komt waarschijnlijk omdat:

colostrum zorgt voor een betere voedselopname uit de darmen,

de groeifactoren er in zorgen voor een beter weefselherstel

en het immuun systeem gezond en alert wordt en blijft.

Gewrichtsproblemen die eerst goed reageerden op glucosamine en daarna niet meer, verbeterden na het gebruik van colostrum. IGF is een belangrijke factor bij de omzetting en benutting van glucosamine. Is er onvoldoende IGF aanwezig, dan kan de glucosamine niet benut worden.

Koeien zijn de universele leveranciers van colostrum. Ze zijn overal en produceren meer colostrum dan enig ander dier en we zouden dit natuurmiddel vaker en meer moeten inzetten bij problemen met de gezondheid.

Colostrum kopen