De antimicrobiŽle factoren en groeifactoren in colostrum

AntimicrobiŽle factoren zorgen voor passieve immuniteit en beschermen tegen infecties gedurende de eerste weken na de geboorte.

Specifieke antilichamen - in colostrum is al een breed scala aan specifieke antilichamen aanwezig. Ze zijn aangemaakt door het moederdier, toen ze in contact kwam met virussen, bacterien, gisten en schimmels. Er zijn zeker 20 specifieke antilichamen tegen E. Coli, Salmonella, Rotavirus, Candida, Streptococcen, Staphylococcen, Cryptosporidia, H. pylori etc.

Al deze specifieke antilichamen zitten in Colostrum Therapie, want deze colostrum is afkomstig van koeien aanwezig op een groot aantal verschillende boerderijen, waardoor een nog breder scala aan specifieke antilichamen aanwezig is.

Immuunglobulinen (Ig) verdedigen het lichaam tegen virale infecties, bacteriele infecties, allergieen, gisten en schimmels. Er zijn 5 verschillende immuunglobulinen: IgA, IgD, IgE, IgG en IgM.

IgA geeft bescherming tegen infecties in het maag-darmkanaal.

IgD werkt antiviraal.

IgE werkt antiviraal.

IgM werkt antibacterieel.

IgG is aanwezig in de hoogste concentratie (> 35 g/liter) en is actief in de lymfeklieren en het bloed. Het neutraliseert toxinen en lichaamsvreemde deeltjes.

Prolin Rich Polypeptide (PRP) stimuleert de thymus (zwezerik) tot regeling van het afweersysteem van het lichaam. PRP stimuleert het verzwakte immuunsysteem en stabiliseerthet hyperactieve immuunsysteem als gevolg van autoimmuunziekten en allergische reacties.

Lactoferrine is een ijzerbindend eiwit dat een belangrijke rol speelt in de strijd tegen kankercellen. Het heeft antivirale en antibacteriele en antiontsteking eigenschappen. Lactoferrine voorkomt verdere groei van bacterien en zorgt voor het beschikbaar komen van ijzer voor de rode bloedlichaampjes.

Cytokines zijn interleukines. Ze regelen de duur van de werking van het immuun systeem en de intensiteit ervan. Ze activeren de T-cellen voor de productie van immuunglobulinen en hebben antivirale en antitumor activiteit. Interleukine-10 verhelpt de ontstekingprocessen bij artritis en bij verwondingen.

Lymfokinen zijn peptiden en bemiddelen bij de immuun respons.

Oligosacchariden en glyco-geconjugeerde suikers werken als prebioticum. Ze trekken pathogene bacterien aan, worden ermee verbonden en voorkomen zo dat deze bacteriŽn de slijmlaag van de darmwand binnendringen. Daarnaast blokkeren zij het binnengaan van Salmonella, Cryptosporidium en Clostridia via het "leaky gut syndrome".

Glycoproteinen en Trypsinen Remmers remmen de afbraak van colostrum componenten in de maag, zodat het zijn werk kan doen in het maagdarmkanaal. Colostrum remt de H. pylori in de maag, dus verhelpt en voorkomt maagzweren. De trypsinen remmers beschermen de immuunfactoren en groeifactoren in het maag-darmkanaal tegen afbraak door de daar aanwezige enzymen.

Lysozyme is een zuurbestendig hydrolyserend middel dat bacterien en virussen kan vernietigen. Het wordt daarom ook toegevoegd aan commercieel verkrijgbare babyvoeding.

Leucocyten stimuleren de interferonproductie en remmen de groei van virussen.

Lactoperoxidase-thiocynate, peroxidase en Xanthine Oxidase Enzymen oxideren bacteriŽn bij het vrijkomen van waterstofperoxide.

Lactalbuminen zijn werkzaam tegen vele vormen van kanker en tegen virussen. Deze stoffen verhogen de serotonine niveaus, verlagen de cortisol concentraties en verbeteren het gemoed bij stresssituaties.

Groeifactoren

Groeifactoren stimuleren de groei, helpen bij regeneratie en versnellen het herstel van spier-, huid-, collageen-, bot-, kraakbeen- en zenuwweefsel. Groeifactoren stimuleren ook het lichaam om vet als brandstof te gebruiken in plaats van het lichaamseigen weefsel ten tijde van vasten en vermagering.

Ze zijn ook een effectief middel bij brandwonden, wonden en snel herstel van de huid.

Epithelial Growth Factor (EGF) beschermt en onderhoud de huid. Het stimuleert de normale huidgroei en herstelt cellulair weefsel.

Insulin like Growth Factor 1 en 2 (IGF1 en IGF2)komen in rundercolostrum in de hoogste concentraties voor. Zij stimuleren het gebruik van vet, eiwit en suiker door het lichaam. Vooral IGF1 is bekend als stimulans voor herstel en groei van DNA en RNA, waardoor het een krachtig anti-verouderingsmiddel is.

Deze groeifactoren zorgen ook voor een snelle groei van darmwandcellen. De darmvilli worden groter, waardoor het binnenoppervlak van de darmwand wordt vergroot. Een groter darmwandoppervlak zorgt voor een betere voederopname en daardoor voor een versnelde groei.

Transforming Growth Factors (TGF-B) stimuleren de groei van cellen in bindweefsel en verhogen de vorming van beenmerg en kraakbeen. TGF heeft ook een therapeutische werking bij bot- en wondheling.

Platelet Derived Growth Factor (PDGF) helpt bij de celdeling in bindweefsel, smooth muscle en fibroblasten.

Insulin-like growth factors (somatomedins) IGF-I en IGF-II stimuleren de celgroei en de differentiatie.

Vitaminen en mineralen zijn belangrijke nutrienten die essentieel zijn bij een normaal metabolisme, groei en ontwikkeling. Zij helpen bij het in stand houden van de gezondheid. Door de adequate hoeveelheden van verschillende vitaminen hebben zij ook een antioxidatief effect voor het lichaam.

Aminozuren zijn de bouwstenen van de eiwitten en noodzakelijk voor de groei en ontwikkeling van de nakomeling.

De groeifactoren in de geconsumeerde colostrum zijn actief betrokken bij de snelle heling van wonden van het epitheelweefsel, die ontstaan zijn als gevolg van bijvoorbeeld ontstekingen.

Colostrum kopen