Appelazijn

Appelazijn is een natuurlijk gezondheidsproduct dat bijna overal verkrijgbaar is en gebruikt wordt voor mens en dier. Het wordt geproduceerd van gefermenteerde appelcider.

Dr. D.C. Jarvis was een van de eersten die er melding van maakte. Hij schreef in de jaren 1950 in zijn boek Folk Medicine, dat het innemen van enkele theelepels appelazijn voor elke maaltijd kan zorgen voor gewichtsafname.

Er zijn echter niet genoeg onderzoeken om deze claim te onderbouwen.
Dr. Joseph Mercola bestudeerde onderzoeken naar het gebruik van appelazijn. Hij ontdekte dat de meeste betrekking hebben op type 2 diabetes en dat de resultaten veelbelovend zijn.

Wondermiddel of hype

In Diabetes Care, het blad van de American Diabetes Foundation, werd in 2004 een studie gepubliceerd over het innemen van azijn voor het eten. Het resultaat: grotere insuline sensitiviteit en minder last van de insuline en glucose roes na het eten.

Aan het onderzoek deden 29 mensen mee. Ze waren in drie groepen verdeeld:

1. Mensen met type 2 diabetes,

2. Mensen met prediabetische tekenen,

3. Gezonde mensen.


De resultaten:

Het bloedsuikergehalte van deze drie groepen was beter dan in de groep placebos.

Bij mensen met prediabetische symptomen was de concentratie bloedglucose bijna de helft minder.

De concentratie bloedglucose van mensen met type 2 diabetes verbeterde met 25 procent.

Het bloedglucosegehalte van de prediabetici was na het drinken van appelzijn lager dan dat van de gezonde deelnemers.

Een vervolgonderzoek naar de effecten op de lange termijn bracht geheel onverwacht een prettige bijwerking aan het licht: gewichtsverlies.

De deelnemers die elke dag twee theelepels appelazijn innamen voor twee van hun maaltijden waren over een periode van vier weken gemiddeld een kilo afgevallen – sommige vielen zelfs 2 kilo af.

In 2007 werden 11 mensen met type 2 diabetes getest. Ze namen savonds voor het slapen twee eetlepels appelazijn. Hun bloedsuiker was de volgend ochtend 4-6 procent lager.

Dit zijn veelbelovende resultaten maar er is meer onderzoek nodig om het effect op de insuline stabilisatie te bevestigen.

Appelazijn en bloeddruk

Er is niet veel onderzoek op het gebied van het hart. In 2006 werd aangetoond dat azijn het cholesterolgehalte van ratten verlaagde.

Uit een ander onderzoek bleek, dat hun bloeddruk verlaagd werd door het acetaatzuur erin.

Het is de vraag of deze resultaten ook van toepassing zijn op mensen. Daar is meer onderzoek – bij mensen – voor nodig.

Mogelijke kankerbestrijder

Er is wat voorbereidend onderzoek gedaan, dat suggereert dat appelazijn kan helpen bij de preventie van kanker. Uit laboratoriumonderzoek bleek, dat het in staat is om kankercellen te doden of hun groei te vertragen.

De onderzoeksresultaten bij mensen waren echter verwarrend. Er is een studie die aangeeft dat het risico op kanker aan de slokdarm verminderde, maar een andere liet een toenemend risico op blaaskanker zien.

Home

Barf-natuurlijk home


Barf en supplementen

De basis supplementen

Vitamines en mineralen

Vezels en koolhydraten

Biergist

Colostrum

Levertraan

Kelp en alfalfa

Eiwitten en knoflook

Appelazijn - wondermiddel of hype

Essentiële vetzuren

Kokos olie


dieetvoeding