Kelp en alfalfa

In voedsel dat geteeld is op landbouwgronden die zelf bijna geen mineralen meer hebben, kunnen mineralen ontbreken, die van essentieel belang zijn voor een goede functie van het lichaam van onze huisdieren.

Vaak is er slechts een beetje van nodig Ė zoals jodium. Kelp en alfalfa zijn uitstekende bronnen van dit mineraal en nog veel meer.

Kelp

Dit is de naam die men gegeven heeft aan verschillende soorten zeegras. Het is een waardevolle bron van een aantal mineralen, vooral jodium.

Het bevat 15% natrium, 13% kalium, 3% kalk, met sporenelementen van jodium, mangaan, magnesium, koper, fosfor, zink, kobalt, chroom en molybdenum.
De sporenelementen in kelp normaliseren het metabolisme van onze huisdieren. Ze ontbreken in de voeders van de pet food industrie.

Jodium is belangrijk voor een goede functie van de schildklier. Veel moderne huisdieren hebben een schildklier, die niet actief genoeg is. Worden ze overgeschakeld op barf, dan wordt deze functie genormaliseerd.

Alfalfa

Alfalfa wordt geteeld op vruchtbare slibgronden. De wortels zitten een meter diep in de mineraalrijke ondergrond.

Jodium is belangrijk voor een goede functie van de schildklier. Veel moderne huisdieren hebben een schildklier, die niet actief genoeg is. Worden ze overgeschakeld op barf, dan wordt deze functie genormaliseerd.

Wat betreft sporenelementen en belangrijke mineralen zoals kalk en magnesium is het een van de beste bronnen aan land.

In gedroogde vorm, alfalfa poeder, zijn alle enzymen intact.

Het is een rijke bron van fytostoffen en vitamine A, B complex, C, E, D en K, die helpt bij de vertering en benutting van het voedsel.

Voegt u regelmatig kelp en alfalfa toe aan de voeding van uw huisdier, dan kan er nooit een tekort aan jodium en andere sporenelementen ontstaan.

Als extraatje zijn er dan nog de vele gezondheid bevorderende eigenschappen.

Hoeveel kelp en alfalfa

Het is veilig om dagelijks een kwart van een afgestreken theelepel kelp per 4.5-9 kilo levend gewicht hond of kat te geven.

U kunt dagelijks tot een theelepel alfalfa poeder toevoegen per 4.5-9 kilo hond of kat. Het is ook veilig om wat meer te geven.

Een kelptablet per dag voor een hond van gemiddeld 20 kilo zorgt er voor dat hij voldoende jodium krijgt om de schildklier goed te laten functioneren. Dit is belangrijk voor opgroeiende pups, fokdieren en alle andere honden.

Een gezonde, goed gevoede (met jodium) schildklier laat het metabolisme van uw dier op de juiste snelheid draaien.

Andere goede bronnen van jodium zijn zeevoedsel en melkproducten.

Melkproducten zijn over het algemeen goede jodiumbronnen door de jodiumhoudende ontsmettingsmiddelen die gebruikt worden tijdens de productie.

Groente van een jodiumrijke grondsoort is ook rijk aan jodium.

Overdreven veel jodium kan slecht zijn voor uw hond. Dan houdt de schildklier op met het produceren van zijn hormonen waardoor het metabolisme van de hond vertraagd wordt.

Dr. Billinghurst denkt dat botten ook een goede bron van jodium zijn.

Hij heeft veel honden opgekweekt met rauwe botten met vlees en daarnaast weinig andere zaken. Deze honden hebben nooit problemen gehad met de schildklier.

Bron: Dr. Ian Billinghurst

Ook Mogens Eliasen vindt kelp een heel waardevol supplement. Hij stelt voor om het te vervangen door blauwgroene algen, zeewier of spirulina bij een allergische reactie.

Meer hierover op het forum bij het onderwerp 2004 - kelp.

Home

Barf-natuurlijk home


Barf en supplementen

De basis supplementen

Vitamines en mineralen

Vezels en koolhydraten

Colostrum

Biergist

Levertraan

Kelp en alfalfa

Eiwitten en knoflook

Appelazijn - wondermiddel of hype

EssentiŽle vetzuren

Kokos olie


dieetvoeding