Colostrum en allergie

Bron: Stephen Blake, DVM

Allergische reacties ontstaan wanneer het immuun systeem heftig reageert op een stof, een allergeen, dat gewoonlijk geen gevaar oplevert voor het lichaam. Veel voorkomende allergenen zijn pollen en sporen, voedingsmiddelen, vlooien en insectenbeten.

Het immuun systeem van een hond die overgevoelig is voor een of meer allergenen, reageert alsof er iets lelijks is binnen gedrongen. Het activeert zijn verdediging, zodat de aanvallende stoffen geneutraliseerd worden.

De histamine die vrijkomt bij deze actie, zorgt helaas voor ongewenste symptomen zoals jeukende, geÔrriteerde oren, sleetje rijden, jeukende voetkussens, hot spots, problemen met de ademhaling en in extreme gevallen anafylactische shock gevolgd door de dood.

Colostrum is de eerste melk die een moederdier produceert. Er zitten allerlei bestanddelen in om het immuun systeem van het pasgeboren jong te voeden en te helpen. Ze spelen een rol bij de regulering van de reactie van het lichaam op indringers, die schadelijk kunnen zijn.

Het is een remedie die al honderden jaren gebruikt is - lang voordat de farmaceutische industrie begon met de productie van chemische stoffen en antibiotica. Gloria Dodd, DVM:

"De reguliere geneeskunde verliest de strijd tegen organismen die de capaciteit bezitten om te muteren, zichzelf ongevoelig te maken voor de werking van antibiotica en zich sneller voort te planten dan de geneesmiddelen kunnen doden. Zo is het altijd geweest en zo zal het altijd blijven. Hun genetische code zorgt er voor dat ze altijd een manier vinden om te kunnen overleven.

Het mooie van colostrum is, dat de organismen geen tijd krijgen om zich te vermenigvuldigen. Het werkt op veel verschillende gebieden. Ik kan het aanraden aan alle mensen en dieren met artritis en allergische en auto-immune aandoeningen. Ik heb er zelf veel baat bij wanneer mijn migraine en psoriasis de kop weer opsteken."

Uit onderzoek is gebleken dat het ingrediŽnt praline-rich polypeptide (PRP)in colostrum een belangrijke rol speelt bij het verzachten van allergische reacties en deze zelfs helemaal kan opheffen. Volgens Staroscik et al, 1983 (Molecular Immunology, Vol. 20, No. 12, pp. 1277-1282), reguleert PRP het immuun system op dezelfde manier als de hormonen van de thymus klier.

Het stimuleert een te traag werkend immuun systeem om actiever op te treden tegen ziekteverwekkende organismen. Aan de andere kant remt het een te actief immuun systeem dat allergische reacties en auto-immune aandoeningen veroorzaakt, af.

Het verminderen van allergische reacties wordt gedeeltelijk toegeschreven aan het vermogen van PRP om de overproductie van de lymfocieten (de witte bloedlichaampjes) en de T-cellen op te heffen.

PRP is ook betrokken bij de aanmaak van speciale cellen, die het immuun systeem de opdracht geven om te stoppen met reageren. Uit weer andere onderzoeken is gebleken dat PRP ontstekingen remt, waardoor de effecten van de vrijgekomen histamine verminderd worden.

Colostrum kopen