Vitamines voor oudere honden

Mijn honden eten natuurlijke, rauwe voeding vanaf 1998. Een van ze, Tamara, was toen bijna tien jaar en echt een ouwetje geworden. Ik heb haar gevoed en een paar keer per week vitamines gegeven volgens de richtlijnen van Dr. Ian Billinghurst.

Daarnaast gaf ik geraspte, verse kokos of zelf gemaakte kokos olie en zeewier.

Een maand of twee na de omschakeling sprong ze weer door het keukenraam van 1.50 meter hoog. Dat had ze jaren niet meer gedaan.

Vitamine B complex

De B vitamines zitten in lever, groene bladgroente, biergist enz. Het kan geen kwaad om regelmatig wat extra toe te voegen aan de voeding van uw hond.

Is het u wel eens opgevallen, dat er in veel vitamine-producten voor honden maar heel weinig vitamines zitten? Ook is er geen enkele controle op de conserveringsmiddelen en bindmiddelen, die gebruikt worden.

Vergelijk de doseringen en de aanwezige vitamines eens met een product voor mensen.

Onze honden en de logeerhonden in Hondenpension Sonja krijgen een vitamine-preparaat dat gemaakt is voor mensen. We passen de dosering aan als volgt:

Een halve kinderdosis voor een hond tot 10 kilo,

een kinderdosering voor een hond van 20-40 kilo en

een volwassen dosering voor een hond van 50 kilo.

Dr. Billinghurst schrijft dat vitamine B zo veilig is, dat een volwassen dosering geen schade zal aanrichten bij een klein hondje van 5 kilo.

Het enige nadeel is, dat sommige honden braakneigingen krijgen, wanneer het op de nuchtere maag gegeven wordt. Dit voorkomt u door het het samen met wat eten te geven.

Vitamine C

Er zit wat vitamine C in alle verse fruit en groene bladgroente. Honden kunnen deze vitamine zelf aanmaken, maar het kan geen kwaad om uw oudere dier wat extra te geven.

Een ruwe richtlijn is ongeveer 100 mg per kilo. Dit betekent dat een hond van 10 kilo ongeveer 1000 mg of 1 gram vitamine C per dag krijgt en een hond van 50 kilo ongeveer 5 gram per dag zou krijgen. U geeft het in twee en liever nog drie doseringen.

U kunt zelf uitzoeken wat de juiste, maximale dosering is voor uw dier door te bepalen wat de darmtolerantie is.

Vitamine A en D

Er zit veel vitamine A in lever en voert u regelmatig een stuk lever, dan is het waarschijnlijk niet nodig om extra te geven. Is uw hond veel buiten in de zon, dan is het waarschijnlijk ook niet nodig om vitamine D toe te voegen aan het eten.

Maar veel oudere honden benutten hun voedingstoffen niet meer zo goed als toen ze nog jong waren. Het kan daarom raadzaam zijn om af en toe toch wat te geven.

Heeft uw hond problemen met zijn nieren? Dan moet u contact opnemen met uw dierenarts om te laten onderzoeken of het in uw geval veilig is om vitamine A of D te geven.

Vitamine A en D worden meestal samen toegevoegd. Koopt u vitamines voor menselijk gebruik, dan zijn er capsules die 5 of 10 duizend internationale eenheden (i.e. of i.u.) vitamine A samen met een juiste balancerende hoeveelheid vitamine D bevatten.

Een ruwe richtlijn is 2.500-5.000 i.e. per dag voor een hond van 10 kilo en 10.000-20.000 i.e. voor een hond van 50 kilo. Geeft u ook vitamine E, dan kunt u deze doseringen halveren.

U kunt ze een maand lang toevoegen en dan weer een maand lang niet. Geeft u regelmatig lever aan uw hond, dan kunt u de periode dat u ze niet geeft, verlengen.

U geeft geen vitamine A aan een dier met een ernstige lever- of nieraandoening, wanneer er al veel vitamine A in de voeding zit (lever) en in het zeldzame geval dat uw hond geen grote dosering kan verdragen.

Vitamine E

Vitamine E is een anti-verouderingsvitamine bij uitstek.

Heeft uw hond last van hart- en vaatziektes, dan begint u met een lage dosering, die u heel geleidelijk opvoert. Heeft uw hond last van een hoge bloeddruk, dan zal deze door een te grote dosering tijdelijk nog meer omhoog gaan. Neemt u daarom eerst contact op met uw dierenarts!

De aanbevolen dosering is 10 tot 20 mg (of i.e.) per kilo per dag en 250 tot 500 mg per dag voor een hond van 25 kilo. Begin met eentiende van de dosering en laat u begeleiden door uw dierenarts bij twijfel of u het wel goed doet.

Kokos olie kan een goede bron van vitamine E zijn. In de olie die zes maanden houdbaar is, zit praktisch niets meer in. Dit komt door de manier waarop de olie eruit getrokken is.

Ik geef vitamine E in de vorm van kokos olie, die ik zelf maak. Zo weet ik zeker, dat alle vitamine eenheden behouden zijn gebleven.

Vitamine K

Vitamine K bezit eigenschappen om veroudering tegen te gaan. Het is dus de moeite waard om te zorgen dat uw hond er voldoende van binnen krijgt.

Deze vitamine zit in groene bladgroente en lever. Wilt u extra geven, dan kunt u 1-10 mg per kilo hond per dag geven. Gebruikt u de synthetische vorm, dan is het beter om u te houden aan de doseringen niet meer te geven.

Ik heb deze vitamine nooit extra gegeven, omdat er meestal voldoende groene bladgroente groeit in onze groentetuin of in het wild.

Bron: Ian Billinghurst - Give your dog a bone