Groenten en fruit

Gedomesticeerde huisdieren moeten de koolhydraten binnenkrijgen zoals de wilde voorouders ze binnenkregen - en met dezelfde balans.

Hondenvoeding bestaat voor ongeveer vijftien procent uit verse, rauwe groenten en fruit met weinig tot geen zetmeel, kattenvoeding voor ongeveer 5 procent.

Zo wordt het plantaardig materiaal in de ingewanden van wilde herbivoren, vogels, kleine zoogdieren en insecten op de lange termijn nagebootst.

Welke groenten en fruitsoorten

Alles wat het seizoen te bieden heeft - rauw en gepureerd.

Groene bladgroenten: spinazie, selderij, andijvie, sla

Een of twee koolsoorten: kool, broccoli, bloemkool

Kruiden: peterselie, selderij

Wortelgroenten: wortelen en bieten

Vruchtendragende groenten: tomaten, groene of gele paprika

Meer informatie over groenten in de Barffaq over groenten

Alle fruitsoorten van het seizoen met zoveel mogelijk variatie. Het fruit moet rijp zijn of overrijp, maar mag niet rotten: appels, sinasappels, peren, bananen, druiven, bessen, papaja, perziken en pruimen (zonder pit), mango en kiwi enz. Alles rauw.

Elke fruitsoort levert zijn eigen specifieke voedingsstoffen.

Alles moet goed gewassen worden om chemische restanten van de middelen waarmee ze besproeid zijn, te verwijderen. U gebruikt de schillen, geconcentreerde bronnen van vitale voedingsstoffen, ook.

Maak een mix van groene bladgroenten met zoveel mogelijk andere groenten. Er mogen niet veel koolsoorten bij zitten. Ze onderdrukken de schildklier, als ze te vaak en te veel gegeten worden.

Geef geen uien aan honden en katten! Ze kunnen haemolytische bloedarmoede veroorzaken. Vermijd aardappelen omdat er veel zetmeel in zit.

Geef weinig rauwe peulvruchten (bonen en erwten). Gekiemde zaden kunnen wel gebruikt worden. Geef weinig zetmeelhoudende groenten als pompoen en suikerhoudende groenten als wortels.