Wolven eten geen groente

De hond is een afstammeling van de wolf. Wolven zijn carnivoren en carnivoren eten geen groente. Daarom hebben honden ook geen groente nodig.

Als uw hond geen groente wil eten prima, dan geeft u hem geen groente.
Als u geen groente aan uw hond geeft omdat wolven geen groente eten, is het niet prima.

Uit mestonderzoeken is bijvoorbeeld gebleken dat wolven in Yellowstone veel plantaardig materiaal eten in bepaalde seizoenen.

De vraag is of dit vertaald kan en mag worden naar een percentage groente in de totale voeding van honden overal ter wereld:

"In de zomer is het moeilijk om inzicht te krijgen in de voeding van de wolf."

Dit komt door een combinatie van verschillende factoren:

er wordt gejaagd in kleinere groepen,

de prooidieren zijn kleiner,

er zijn meer prooidieren in grotere gebieden en

er zijn meer activiteiten in de nachtelijke uren.

Uit mestonderzoeken blijkt echter dat de voeding in de zomermaanden gevarieerder is, omdat er meer diersoorten beschikbaar zijn.

In de zomer is de individuele energiebehoefte van de meeste wolven lager (uitgezonderd die van lacterende wolvinnen, misschien). Lopende onderzoeken suggereren, dat er minder hoefdieren gedood worden in National Yellowstone Park (D. Smith en D. Stahler, Yellowstone Wolf Project, ongepubliceerde data).

De ontlasting laat een voorkeur zien voor plantaardig materiaal en dit betekent, dat er voor gekozen is om deze voedingsoort te eten. Het zou kunnen dat het gegeten wordt om extra vitamines binnen te krijgen of dat het helpt om darmparasieten af te drijven."

David Mech, een bekende wolvenonderzoeker, wil geen uitlatingen doen als het gaat over de voeding van hond in vergelijking met wolven:
"Wat een wolf eet, hangt af van de locatie, het seizoen en de omstandigheden. Het is mogelijk, dat een wolf in het ene gebied heel anders eet dan een wolf in een ander gebied.

De voorkeur gaat uit naar vlees, dat net dood is maar als dat er niet is, eten ze alles wat maar enigszins eetbaar is."

In de oerbossen van Suriname eten zelfs tijgers, obligate carnivoren, plantaardig materiaal in bepaalde seizoenen.

Het is onmogelijk om aan de hand van onderzoeken naar de voeding van wolven en obligate carnivoren zoals de tijgers, te besluiten dat uw hond of kat geen groente nodig heeft.

Ignit Bekken