De vertering van groente

In de hondenmaag kan rauwe groente niet worden afgebroken. Honden missen het enzym om het cellulose in de wanden van plantencellen af te breken.
Ze kunnen de waardevolle inhoud van de cellen niet verteren, tenzij de celwanden op de een of andere manier vernietigd worden.

De maag van een herkauwer bestaat uit vier gedeeltes. In het eerste deel, de pens, vindt fermentatie plaats. Daarna wordt het plantaardige materiaal herkauwd om de structuur van de cellen te vernietigen.

Honden hebben deze gereedschappen niet. Betekent dit dat groente niet past in hun menu?

Neen. Het betekent dat ze niet in leven kunnen blijven op alleen plantaardig materiaal.

Er zijn vier manieren om de spijsvertering van honden te helpen:

1. de groente fijnmalen

2. de groente koken

3. pens voeren samen met de gemalen groente

4. de groente laten fermenteren.

De uitwerking van het fijnmalen is duidelijk: er wordt wat van de mechanische structuur vernietigd door de celwanden te breken.

Door koken gaan de cellen koken en door de druk die daarbij ontstaat exploderen de celwanden! Door de hoge temperatuur gaan echter veel waardevolle voedingsstoffen verloren. Slechts een klein gedeelte van de celinhoud belandt in de bouillon.

Door groente te mengen met pens en samen te voeren, worden enzymen van de herkauwer toegevoegd. Deze helpen bij de afbraak van bepaalde celwanden en bij de vertering van de voedingstoffen in de plantcellen, waar de maagsappen nu bij kunnen.

Volgens Mogens Eliasen klopt het niet, dat gras en ander plantaardig materiaal er PRECIES hetzelfde uitkomt dan het er in gegaan is. Het lijkt of het onder de kraan gespoeld en weer gevoerd kan worden.

In werkelijkheid zijn er WEL voedingsstoffen uitgehaald, al is de mechanische structuur ongewijzigd gebleven.

Er zijn lang geleden onderzoeken naar gedaan, maar Mogens heeft geen referenties naar nieuwe studies die online nagetrokken kunnen worden.

Hij verzekert dat honden waardevolle substanties halen uit gepureerde groente. Vooral als het samen met vuile pens gegeten wordt - of de groente gefermenteerd is voor het voeren.

Veel honden laten zien dat ze van bepaalde plantaardige zaken houden. Er zijn duizenden mensen, die hebben meegemaakt dat hun honden het beter doen op voeding met wat plantaardig materiaal er in vooral als ze wat ouder worden en meer behoefte hebben aan extra mineralen in de voeding.

Wat is cellulose

Cellulose is een vezel, een onverteerbaar koolhydraat in de buitenste laag van de celwanden van groente en fruit. Let wel, het zit aan de buitenkant.
In appels, bieten, noten, broccoli, wortelen, selderij, bonen, erwten, peren, hele granen enz.

Door groente of fruit te koken, worden de vezels wel zachter, maar ze kunnen nog steeds niet vernietigd of afgebroken worden.

Ook worden enzymen en voedingstoffen vernietigd door het koken.

Fruit en groente kunnen het beste rauw gegeten worden. Als dat problemen oplevert, kunnen ze in het begin lichtjes gestoomd worden.

Er worden maar weinig vezels afgebroken en benut door het lichaam. Ze schuiven door de darmen en komen naar buiten met de ontlasting.

Door het pureren van de groente worden veel vezels opengebroken en kan de hond optimaal profiteren van de voedingstoffen die er in zitten.