Waarom zijn groenten en fruit zo belangrijk

RAUWE groenten en fruit spelen een belangrijke rol bij de gezondheid van honden - bij katten in mindere mate.

Er zitten oplosbare en onoplosbare vezels in, weinig zetmeel en enkelvoudige suikers.

In het plantaardige materiaal dat gegeten wordt door herbivoren zoals schapen, herten, rundvee zitten essentiële vetzuren van de omega 3 groep.

Na verloop van tijd wordt dit materiaal gegeten door de wilde honden, rechtstreeks uit de ingewanden van hun prooi.

De carotenoïden in groente zijn antioxidanten - ze vertragen het verouderingsproces. Ze spelen een rol bij het voorkomen van kanker en zijn belangrijk bij de vrouwelijke aspecten van de voortplanting.

Vijftien procent groenten en fruit in de voeding is een schatting van de hoeveelheid plantaardig materiaal in de voeding van de voorouders van onze honden – op de lange termijn en meer recent.

Denk aan de voeding van de dingoachtige honden die over de hele wereld te vinden zijn. Recente studies wijzen naar dit type hond als de missing link tussen wolven en honden.

Katten zijn obligate carnivoren en hebben niet meer dan vijf procent groene groenten en rijp fruit met een lage glycemische waarde nodig in de voeding.

Deze vijf procent is een schatting van de hoeveelheid plantaardig materiaal in de voeding van de voorouders van onze katten.

Voedingsmiddelen met een lage glycemische waarde houden het bloedsuikergehalte op peil – ze voorkomen een snelle stijging van de suikerspiegel.

Fruit is slechts een klein gedeelte van de voeding. Daarom zijn alle soorten prima, behalve voor te dikke dieren of dieren met suikerziekte. Dan geeft u geen fruit – of alleen soorten met een lage glycemische waarde.