De voedingsbehoefte van orgaanvlees

Dr. Ian Billinghurst Ė Give Your Dog a Bone

Een tijdje geleden kwam er een hond mijn behandelkamer in met huidproblemen. Zijn hele lichaam was bedekt met een opgezwollen, ontstoken, natte, korstige huid.

De eigenaar vertelde dat de huid vaak opknapte en dan maandenlang gezond bleef - tot het probleem ineens weer de kop opstak.

De basisvoeding van deze hond was droogvoer. De laatste tijd had hij een product gegeten dat speciaal ontworpen was om de vacht honden te verbeteren.

Het was duidelijk dat het product niet waar kon maken wat de fabrikant adverteerde!

Tijdens ons gesprek werd duidelijk, dat de algehele gezondheid van de hond verbeterde, niet alleen zijn huid, als hij een bepaald iets te eten kreeg.

Het was een mengsel dat gemaakt werd door een slager - een mix van lever, hart, nieren, hersenen, tong en weggesneden stukjes vlees van varken, schaap en rund.

De mix was rijk aan hoogwaardige eiwitten, vitamine B, vitamine A, een beetje vitamine C, essentiŽle vetzuren en zink.

Alle tekorten in het droogvoer werden gecompenseerd - als het regelmatig gevoerd werd.

Dit komt vaak voor. Veel mensen slagen er goed in om de voeding van hun hond te balanceren - maar ze begrijpen niet wat ze aan het doen zijn.

Aan de andere kant zijn er ook mensen die orgaanvlees voeren als hoofdmoot van de voeding - en deze honden worden uiteindelijk ziek.

Orgaanvlees is een waardevol bestanddeel van de voeding van de hond - maar niet in grote hoeveelheden.

Wilde honden kunnen zichzelf niet volstoppen met veel orgaanvlees, nadat ze een prooi neergehaald hebben Ė om de simpele reden dat er niet veel organen in zitten.

Orgaanvlees is een geconcentreerde vorm van essentiŽle voedingsstoffen. Het zou ideaal zijn als uw hond gedurende zijn hele leven kleine beetjes zou eten.

1. Orgaanvlees is vooral waardevol gedurende periodes van groei, voortplanting en stress, omdat het een geconcentreerde bron van essentiŽle voedingsstoffen is.

2. De vitamines in orgaanvlees zijn vitamine B complex, vitamine A en C. De mineralen zijn ijzer, mangaan, selenium en zink.

3. In het meeste orgaanvlees zitten prima hoeveelheden hoogwaardige eiwitten en essentiŽle vetzuren. Er zit veel fosfor in en weinig kalk.

Zoals bij de meeste andere voedingsmiddelen is de voedingswaarde hoger wanneer het rauw aan de hond gegeven wordt.

Dan zitten alle enzymen die de gezondheid bevorderen en natuurlijke antioxidanten zoals cholesterol, dat ook antioxidatieve eigenschappen bezit, er nog in.

Ook is het goed mogelijk dat er voedingsstoffen in zitten, die nog niet eens ontdekt zijn.

Geef regelmatig orgaanvlees, maar niet te veel.

Het zou ongeveer tien tot vijftien procent moeten uitmaken van de voeding van de volwassen, niet dragende, niet actieve hond.

Honden in de groei en drachtige honden hebben meer nodig.