Combinatie fruit, groente en andere voedingsmiddelen

Vraag: ik heb begrepen dat de meeste fruitsoorten met uitzondering van appels, nogal veel suiker bevatten. Wat is Uw mening over het mengen van fruit met groente en verschillende eiwitbronnen in een maaltijd?
Antwoord: Ja, dat klopt wel. Over het algemeen bevat fruit veel suiker. Het is fructose, een enkelvoudige suiker met dezelfde chemische samenstelling als glucose.

De glycemische waarde ( de mate waarmee een voedingsstof zorgt voor een verhoging van de bloedsuikerspiegel in vergelijking met glucose zelf – dit is 100%] van fruit is lager dan van bijv. brood en rijst. Elke fruitsoort heeft zijn eigen glycemische waarde.

De glycemische waarde van bijv. kersen en appels is lager dan van mango’s en peren.

De omzetting van suiker geschiedt op een andere manier dan de omzetting van de andere voedingstoffen. Enkelvoudige suikers hebben geen enzymen nodig voor de vertering.

Als ze eenmaal los zijn gekomen uit de fruitcel, kunnen ze meteen opgenomen worden - en als ze toegevoegd worden aan een maaltijd, zorgen ze ervoor dat de hele maaltijd sneller opgenomen wordt.

Voor zover mij bekend hebben de suikers geen invloed op de enzymen die nodig zijn voor het omzetten van eiwitten, vetten en koolhydraten - ik ben niet op de hoogte van nieuwe onderzoeken die het tegendeel bewijzen.

Sommige honden krijgen er diarree van, maar een versnelde vertering hoeft niet per se tot diarree te leiden. Als een hond diarree krijgt na het eten van fruit, betekent dit gewoon dat zijn spijsvertering dit fruit niet aan kan.

Als hij diarree krijgt, gaan er wel voedingsstoffen verloren. Diarree is een natuurlijke manier om van inwendige parasieten af te komen.

Cheers, IanB.

Wortelen

Vraag. Hebben wortelen iets te maken met het ontstaan van diabetes?
Antwoord. De glycemische index van rauwe wortelen is veel lager dan die van gekookte wortelen. Wortelen bestaan voor ongeveer 7 procent uit koolhydraten.

Een dier zou 700 gram (bijna anderhalve pond!) wortelen moeten eten in een enkele maaltijd om de 50 gram koolhydraten (die gelden als de standaard bij de test) te halen.

Met andere woorden kunnen wortelen geen grote rol spelen bij de glycemische lading, als de voeding goed samengesteld wordt.

Sincerely, Ian Billinghurst.

lijn