Fytomix of zelf gemaakte groentenmix met olie

Vraag. we hebben een product in Nederland dat Fytomix heet. Het is een mix van lammerenpens met plantaardige olie. Ze zeggen dat het beter is dan zelfgemaakte groentemix met olie.

Wat zou u aan uw honden geven. Zelfgemaakte groentemix of de Fytomix die van lamspens gemaakt wordt? Of is het beter om beide te geven?
Antwoord. Ik heb nog nooit van Fytomix gehoord en ik weet niet goed wat ik er over moet zeggen. In veel producten zit veel meer dan men beweert dan er in zit.

Laat me iets uitleggen over honden en groente en pens. Misschien brengt het wat duidelijkheid in het onderwerp en kunt u zelf een goede beslissing nemen.

Over het algemeen zijn honden niet erg goed in het verteren van groente. Toch halen zij er enkele opvallende goede zaken uit, vooral als u geen hele dieren kunt voeren.

"Niet erg goed" is iets anders dan "niet kunnen". Het betekent dat de efficiŽntie van de vertering laag is, maar niet nulkommanul.

Te laag om de hond als vegetariŽr door het leven te laten gaan. Maar niet zo laag dat het verstandig voeren van groente geen waarde heeft.

In groente zit meer van bepaalde voedingsstoffen dan in vlees.
Een belangrijke groentebron van de wilde hond is de maaginhoud van zijn prooi. De planten zijn gedeeltelijk verteerd door de enzymen in de maag - de voedingstoffen zijn beschikbaar!

Als u aan de halfverteerde plantaardige massa uit de tweede maag - de boekmaag - van een herkauwer kunt komen, is er niets dat meer waarde heeft wat betreft groente.

Er zijn echter boeren die de dieren niets anders te eten geven dan waardeloos hooi - de laatste dag voordat er geslacht worden. Dit heeft bijna geen voedingswaarde.

Het voeren van verse groente aan een hond is niet geheel zonder problemen.

Honden kunnen niets met de plantaardige vezelstoffen die voornamelijk uit cellulose bestaan. De maagsappen van de hond kunnen pas bij de inhoud van de plantencellen wanneer de cellen mechanisch vernietigd zijn, bijvoorbeeld door malen of koken.

Koken vernietigt veel voedingstoffen.

Het plaatje ziet er heel anders uit bij rauwe, ongebleekte pens samen met groente! De enzymen die nog in de pens zitten helpen bij de vertering en daardoor komen er veel meer voedingstoffen uit de groente beschikbaar voor de hond.

Als u de groente ook nog gepureerd voert, geeft u waardevolle voeding aan uw hond. Ik ken heel veel honden die het hier een heel lang leven goed op gedaan hebben Ė op bijna alleen pens met groente en wat botten.

Ik hou van meer afwisseling en variŽteit, maar er zijn veel honden die het hier goed op doen.

Het is nog steeds geen concurrentie van "het echte werk": plantaardige materiaal dat enige tijd blootgestaan heeft aan de enzymatische inwerking van een herbivoor - als de inhoud waardevol is.

Het kan geen kwaad om olie toe te voegen, als deze nooit verhit geweest is - maar het zou ook wel eens geen toegevoegde waarde kunnen hebben. Het hangt af van de andere bronnen van onverzadigde vetzuren in de maaltijd.

De voedingswaarde van fruit is over het algemeen lager dan die van groenten. Fruit levert voornamelijk koolhydraten - goed voor mens en aap - maar niet voor de hond.

Een beetje fruit - 5 procent of minder van de totale voeding - kan geen kwaad.

Wat u kiest, hangt af van uw waardering en inschatting van al deze factoren, maar er komt nog iets bij: wees er zeker van dat u niet meer krijgt dan waar je voor betaalt!

Als er op het etiket staat dat er niets meer in zit dan wat er op het etiket staat, met een garantie dat het niet verhit is geweest en dat het product geen chemische behandelingen heeft ondergaan, dan zou het waardevol kunnen zijn voor uw hond.

Een eenvoudige test: als het echt heel erg begint te stinken als het 10-12 uur in de open lucht en op kamertemperatuur bewaard wordt, is het waarschijnlijk heel erg waardevol!

Cheers, Mogens

Fytomix

Het is helemaal niet moeilijk om zelf fytomix te maken.

U neemt de inhoud van de boekmaag van schapen of lammeren, die op een natuurlijk begroeide plaats gegraasd hebben. Hier zitten natuurlijke, wilde kruiden in.

U voegt een scheutje plantaardige olie, kokosolie bijvoorbeeld, toe of wat beendermerg en klaar is kees!

lijn