Hond met overgewicht

Vraag. Onze hond heeft overgewicht, al vanaf dat ze bij ons kwam als pup. Hoe kan ik haar gezond laten afvallen?

Antwoord Mogens Eliasen. Ik heb een paar suggesties waar je misschien van zult schrikken - maar ik raad je echt aan om er eens over na te denken.

Op de eerste plaats is het vermijden van vet in de voeding GEEN oplossing.

Vet geeft de hond een gevoel van voldoening - en helpt om hem minder te laten eten!

Daarom zorgt het voeren van veel vet er over het algemeen voor dat een hond AFVALT - precies andersom als hoe het werkt bij mensen.

Dan: je kunt meer groente toevoegen aan de voeding Ė groente levert minder energie aan de hond dan vlees, maar is nog steeds goed voor extra volume waar de maag mee aan het werk kan.

Het laatste deel zit wat ingewikkelder in elkaar, en veel mensen willen me in de grond stampen als ik het uitleg. Het is gebaseerd op keiharde feiten met honderden honden gedurende tientallen jaren - en tot nu toe is het nog nooit fout gegaan!

Waarom eet jouw hond "te veel"?

Omdat ze voortdurend honger heeft!

Waarom heeft ze voortdurend honger?

Omdat je haar nooit laat eten totdat ze VOL is!

Waar je over na moet gaan denken is hoe je de totale hoeveelheid voer die je aan de hond geeft, kunt verminderen!

Kleinere maaltijden is zeer zeker een manier om dit te bewerkstelligen. Maar hierdoor heeft ze constant honger en dat vind ik eigenlijk wreed tegenover haar.

Maar je kunt ook nadenken over het geven van minder maaltijden!

Het is een goede zaak dat je dit kunt doen terwijl je nog steeds bezig bent om de hond zoveel te laten eten als hij wil als je hem te eten geeft!

Honden zijn geen apen - honden zijn gebouwd om veel te eten, maar minder vaak.

Hier is het doel: je geeft een aantal VOLLEDIGE MAALTIJDEN die haar alles geven wat ze nodig heeft - en niet meer dan dat.

Na elke maaltijd zal ze voldaan zijn omdat ze voldoende heeft kunnen eten. De ultieme voldoening van een jagende carnivoor is het gevoel dat zijn maag helemaal gevuld is.

Voor de meeste honden bereik je dit bij 3-4 gigantische maaltijden per WEEK!

OK - ik hoor de protesten al. ;-)

Hier volgen wat feiten om je stemming wat te verzachten:

1. De wolven in het Westen van Canada eten 2 maaltijden per maand gedurende de winter. Die duurt 6-7 maanden en met deze wolven gaat het veel beter dan met de wolven elders.

2. Honden kunnen 6-8 procent van hun lichaamsgewicht in een keer eten, ongeveer 4 x zoveel als ze nodig hebben per dag, en ongeveer 4 x zoveel als een mens zou eten.

3. Honden die om de dag een volledige maaltijd krijgen, hebben ongeveer 20 procent minder voeding nodig om hun energiepeil te behouden. De spijsvertering werkt efficiŽnter als ze minder vaak gevoed worden.

4. Mijn reuen hebben altijd 7-14 dagen vrijwillig gevast wanneer er een loopse teef was. Ze vielen wel wat af, maar verloren nooit hun energie.

5. Het vet metabolisme van honden is anders dan het onze. Ze zetten vet om in energie. Op dieet gaan geeft NIET dezelfde problemen als bij mensen. Ze kennen geen honger zoals wij die kennen!

6. Honden die gevoed worden volgens dit "ultieme voerplan" worden rustiger en kalmer en veel prettiger in de omgang. Het is duidelijk dat het STRESS WEGNEEMT!

7. Ik heb dit geleerd aan honderden studenten en cliŽnten, en geen van ze is ooit naar me toe gekomen om me te vertellen dat het idee niet deugde!

Dit is de manier waarop ik mijn honden gevoerd heb vanaf 1970, toen ik er voor het eerst over hoorde.

Lees verder op de volgende pagina.