Welke guru heeft gelijk?

Er wordt nog steeds gedebatteerd over de verschillende methodes waarop natuurlijke, rauwe voeding samengesteld kan worden.

Het gevolg is vaak dat mensen die nog aarzelen, besluiten om maar weer terug te gaan naar de brok.

Billinghurst of Lonsdale

Veel mensen helpen hondenbezitters door ze te leren hoe ze gezonde, natuurlijke voeding kunnen maken voor hun honden.

Twee hebben geschiedenis gemaakt op dit gebied: Ian Billinghurst en Tom Lonsdale. Mijn respect voor beide is groot en er ze verkondigen een aantal zeer deugdelijke zaken.

Er zijn ook zaken, waar ik het niet mee eens ben, voornamelijk omdat ze uit een andere hoek komen. Ook wordt er een andere aanpak en ethiek gehanteerd bij het bepalen van de volgorde van de doelstellingen en hoe deze bereikt kunnen worden.

Het hoofddoel van Billinghurst’s eerste boek Give Your Dog A Bone was om mensen te laten beginnen met iets, dat acceptabel was (door hem bevestigd in een privé gesprek in 1998).

Acceptabel voor de hond en voor de gemoedsrust van de mens. Hij maakte zich niet druk over het onderbouwen van zijn aanbevelingen en ook niet over de mogelijke risico’s die zijn benadering met zich mee zou kunnen brengen.

Billinghurst heeft nooit geadviseerd om alleen kip te voeren aan honden, maar veel van zijn lezers hadden die indruk wel gekregen. Hierdoor is schade veroorzaakt.

Er zitten tegenwoordig veel minder voedingstoffen in kip dan vroeger - vooral wanneer alleen kippenruggen, nekken en vleugels gevoerd worden.

Ook staat Billinghurst zelf niet meer achter zijn aanbeveling om een hoog percentage botten/vlees te voeren – maar het is moeilijk om iets te veranderen nadat het al gedrukt is.

Het is duidelijk dat Lonsdale op het oorlogspad is. Zijn strijd is een moeilijke strijd met weinig kans op een overwinning. Hij vecht tegen de veterinaire associaties - werd door zijn eigen associatie geroyeerd toen ze genoeg van hem hadden - en tegen zijn eigen collega's.

Hoezeer ik ook instem met zijn intenties, ik ben het helemaal niet eens met het doel van zijn strategie en de tactiek.

Door zijn confronterende stijl maakt hij meer vijanden dan vrienden. En, net als bij Billinghurst, zorgt zijn basis filosofie voor problemen die voorkomen hadden kunnen worden.

Lonsdale heeft gelijk over de voordelen van rauwe botten met vlees, maar zijn volgelingen hebben geen gelijk wanneer ze verkondigen dat rauwe botten met vlees alles is wat een hond nodig heeft!