Kvv of kant-en-klaar-versvlees en brokken

Steve Brown, ex-versvlees producent en Beth Taylor.

See Spot live longer. ISBN 0-9755306-051495.


Hoe meer verse, rauwe voeding onze honden binnenkrijgen hoe beter – op voorwaarde dat alle voedingstoffen er in zitten in de juiste verhouding.

Als u meer dan 15-20% andere voedingsmiddelen toevoegt aan complete en gebalanceerde voeding, moet u oppassen dat de balans niet verstoord wordt.

Als u veel extra vlees toevoegt zonder het bijbehorende bot bijvoorbeeld, kan de balans tussen kalk en fosfor verstoord worden met bottenproblemen als resultaat.

Als u extra vet toevoegt, kan dit zorgen voor ondervoedingverschijnselen. De hond krijgt een vol gevoel door de vele calorieën, voor hij voldoende voedingstoffen binnengekregen heeft.

Honden met vage klachten kunnen een ontstoken alvleesklier krijgen, als ze meer vet binnenkrijgen dan hun spijsvertering aan kan. Dit komt trouwens meer voor bij gekookte voeding dan bij rauwe voeding.

Als het financieel haalbaar is, zou de voeding moeten bestaan uit 50% gebalanceerde, rauwe voeding, bijvoorbeeld kvv, en 50% brokken van een goede kwaliteit.

U kunt gebruik maken van een goed commercieel product of zelf de voeding maken.

Als u kvv aan de honden geeft, kan dit het beste ontdooid worden in de koelkast of au bain marie opgewarmd worden.

Bij ontdooien in de magnetron gaan veel waardevolle voedingstoffen verloren.

De beste voeding voor uw hond is verse, rauwe voeding. Het houdt hem gezond en op de lange termijn bespaart u geld.

Als u meer dan 1 hond heeft, is het financieel aantrekkelijk om te leren hoe u zelf voeding kunt maken.

Honden met problemen als allergieën, artritis of problemen met de weerstand kunnen beter af zijn met 100% kvv. Vaak worden de problemen hiermee opgelost.

Wij kennen niet veel honden, die de overstap naar rauw niet konden maken en heel veel honden, waar het resultaat al snel te zien was.

Vaak is ook snel te merken, dat de kosten wel meevallen: het voer is wat duurder, maar niet zo duur als de medische hulp die nodig is voor een ziek dier.

Overschakelen op rauwe voeding