Kvv of kant en klaar versvlees - een evaluatie

Steve Brown, ex-versvlees producent en Beth Taylor.

See Spot live longer. ISBN 0-9755306-051495.

We waren een van de grootste versvlees producenten in de VS en we hebben een uitgesproken mening over wat goede, rauwe voeding is. Er zijn producenten die goed bezig zijn en producenten die slechte producten maken.

Door de snel groeiende markt zijn er mensen die producten op de markt gooien zonder enige kennis van de hond en zijn voeding.

Het is niet moeilijk om het koren van het kaf te scheiden, als u er wat tijd aan besteedt. We raden u aan om het te doen, zodat u goed in staat bent om zelf te beslissen.

We adviseren om voer te geven, dat gemaakt is van voor menselijke consumptie geschikte grondstoffen. Er zijn producenten, die afgekeurd materiaal verwerken Ė wij keuren dit af.

De goede versvlees producent combineert zijn kennis van de moderne wetenschap (over de voeding van de hondachtige) met die van de evolutionaire voeding, de voeding van de voorouders van onze hond.

Hij onderwerpt zijn producten regelmatig aan een chemische analyse en geeft op verzoek analyses van alle voedingstoffen in zijn producten.

De meeste microvoedingstoffen zijn afkomstig van groente en fruit en niet van vitamines en mineralen, die op een kunstmatige manier gefabriceerd worden voor mensen.

Een goede versvlees producent is bereid om u en uw dierenarts te helpen bij het zoeken naar de juiste voeding. Het is in uw eigen belang om het naadje van de kous te vragen.

Koop, tot slot, alleen voer van een producent die weet hoe de voedingsbehoefte van honden eruit ziet. Vraag naar een complete, chemische analyse en neem geen genoegen met een blaadje papier vol theoretische berekeningen.

Het ideale product wordt door meer dan 3 generaties honden gegeten, maar de meeste producenten zijn nog te kort bezig om dit te kunnen laten zien.

In de VS zijn producten op de markt, die gemaakt zijn zonder enige kennis over de voedingsbehoefte van honden. We hebben producten in onze handen gehad, waar het vetgehalte bijvoorbeeld veel te hoog was.

Steeds meer mensen maken zelf voeding voor hun honden. Als het op de juiste manier gedaan wordt, is het zeer smakelijk en gezond.

Er zijn goede boeken geschreven over het zelf maken van voer, maar een probleem dat wij hier meemaken, is dat veel mensen maar de helft van het boek lezen!

Wij willen u er nadrukkelijk op wijzen, dat de hond geŽvolueerd is op de vuilnisbergen van de mens. Hij is geen jager zoals de wolf en hoeft ook niet gevoed te worden als een wolf.

Daar komt nog bij dat uw hond niet dezelfde voedingstoffen binnenkrijgt als zijn voorouders - als u hem voedt zoals vroeger.

Vroeger zaten er veel meer Omega 3 vetzuren in de voeding dan tegenwoordig.

Er zitten veel meer microvoedingstoffen in wilde dieren en wilde planten dan in de vleesdieren, die tegenwoordig gemest worden in de agrarische industrie.

In de VS sterft 1 op 3 honden aan kanker en alleen in groente en fruit zitten stoffen om het ontstaan van kanker tegen te gaan.

Er zijn mensen die rauw voeren en met de nodige passie en hartstocht vraagtekens plaatsen bij het belang van groente en fruit in de voeding van de hond.

Wij hebben die vraagtekens niet.

In de natuurlijke voeding van honden zit wat fruit en plantaardig materiaal.

De essentiŽle voedingsbehoefte van honden is ontstaan uit 50 jaar wetenschappelijk onderzoek. Er kan alleen aan worden voldaan door een groente- en fruitaandeel in de voeding van 20-30 procent.

Boeken waarin geschreven wordt dat rauwe botten met vlees het hoofdbestand van de voeding vormen, raden wij af. Te veel bot kan zorgen voor problemen met de opname van mineralen als zink en koper en gezondheidsproblemen veroorzaken op de lange termijn.

Kale botten kunnen zorgen voor constipatie Ė ze zitten als een blok beton vast in de darmen. Er zit ook te veel vet in botten.

Te veel botten en te weinig antioxidanten kunnen op de lange termijn zorgen voor beschadigingen in de lichaamscellen.

Beendermeel is niet hetzelfde als gemalen eiwitschalen. In botten en beendermeel zit kalk en fosfor, terwijl eierschalen voor 98 procent uit calciumcarbonaat bestaan.

Voegt u alleen kalk toe aan voeding die verder uit vlees en groente bestaat, dan kan de balans verloren gaan.

Naast de totale hoeveelheid kalk en fosfor in de voeding, is ook de verhouding van kalk en fosfor belangrijk.

Aanvullende informatie in Het Archief - Weet wat je dier eet