Compleet en gebalanceerd industrieel voer.

Bron: Dr. Ian Billinghurst - The BARF Diet

De kennis over voeding wat betreft fyto voedingstoffen en dergelijke verandert voortdurend.

Wat gisteren gold, hoeft vandaag niet meer te gelden en morgen kan het weer anders zijn.

Zelfs de conservatiefste voedingsdeskundigen geven toe, dat de wetenschap geen definitieve, perfecte of complete kennis over de voeding van huisdieren heeft.

En dan hebben we het nog niets eens over de verschillen tussen de individuele dieren!

Dan is er het punt van beschikbaarheid. Compleet en gebalanceerd betekent niet, dat de voedingstoffen in het voer benut kunnen worden door het dier dat het product eet.

Een van de oorzaken is, dat het voer gekookt is. Tijdens het koken ontstaan onverteerbare voedingstoffen waar het dier niets mee kan.

Een andere oorzaak heeft te maken met de claim, dat de bron van de voedingstoffen (de kwaliteit van de ingrediŽnten) in commerciŽle voeders niet belangrijk is.

Het resultaat is, dat het grootste deel van het beperkte aantal voedingstoffen die volgens de wet in het voer moeten zitten, gedeeltelijk of helemaal niet door het dier benut worden.

De problemen houden niet op bij de slechte beschikbaarheid van het voer.

Volgens de voedingsdeskundigen zijn bewerkte vetten Ė die kankerverwekkend en mutageen zijn Ė een gezond bestanddeel van het voeder. Ze vormen geen enkel gevaar voor de gezondheid!

Ze beweren dat gekookt zetmeel, de basis van alle droogvoer, een onschadelijke energiebron is, terwijl ze ook toegeven dat het kanker, doodsoorzaak nummer een van oudere huisdieren, bevordert!

Dezelfde deskundigen vertellen ons dat mineralen toegevoegd kunnen worden in de vorm van anorganische chemicaliŽn, terwijl er stapels onderzoeken liggen waaruit blijkt dat kunstmatige kalkbronnen bijdragen aan aandoeningen als heup en elleboog dysplasie.

Tot slot beweren ze dat alleen complete en gebalanceerde, commerciŽle huisdiervoeders kunnen zorgen voor een goede gezondheid, maar de dieren die deze voeders eten, laten steeds meer degeneratieve aandoeningen zien - op steeds jongere leeftijd!

De woorden compleet en gebalanceerd bieden geen enkele garantie dat de voedingswaarde van een product deugdelijk en adequaat is.

De woorden compleet en gebalanceerd worden op het etiket gezet om het product een beperkte, wettelijke bekrachtiging te geven.

Ze bevestigen de aanwezigheid van een beperkt aantal voedingstoffen, die volgens de deskundigen van essentieel belang zijn voor de gezondheid van huisdieren Ė maar vertellen niets over de beschikbaarheid ervan.

Biologisch gezien zijn de woorden compleet en gebalanceerd misleidend, waardeloos en in feite overduidelijk onwaar.

De gemiddelde bezitter van huisdieren is zich helemaal niet bewust van de betekenisloze aard van de complete-en-gebalanceerde-claim, die de producenten van diervoerders doen.

Als de claim gemaakt zou worden op een manier, die begrepen kan worden door de meeste dierenartsen en bezitters van huisdieren, zouden de producenten zich schuldig maken aan misleiding en fraude.

Nu zijn ze alleen schuldig aan het toestaan van het ontstaan van een verkeerd begrip.

Dit heeft helaas ver reikende en bittere gevolgen voor huisdieren en hun bezitters.

Pas als alles tot in de puntjes bekend is over voeding en er echt sprake kan zijn van compleet en gebalanceerd - als een dieet werkelijk compleet en gebalanceerd is volgens een aantal gegronde argumenten, kan de term compleet en gebalanceerd een realistische betekenis krijgen.

Aanvullende informatie in Het Archief - Weet wat je dier eet