De ph waarde van de maag

Honden hebben geen problemen met salmonella bacteriŽn in rauw vlees. Dit heeft niets te maken met de tijd dat het vlees in de maag blijft, maar met de ph waarde in de maag.

BacteriŽn hebben niet veel tijd nodig om schade aan te richten. Een uur tot soms een minut contact met de lichaamsvloeistoffen is al voldoende. Eet u iets dat bedorven is, dan bent u binnen een uur ziek.
Honden hebben hier geen last van en daar zijn twee hoofdredenen voor:

1. De zeer lage ph in de maag. Deze kan onder 2 komen tijdens het verteren van rauw eten Ė en de meeste organismen gaan dood bij een ph van 4.

2. Het immuun systeem van de hond is ingesteld op bacteriŽn. De wolf zou al miljoenen jaren geleden uitgestorven zijn, lang voordat de mens leerde om zijn eten te koken.

Er zijn veel meer factoren die de verteringstijd van een maaltijd beÔnvloeden.

Op de eerste plaats de grootte van de maaltijd. Kleine maaltijden verteren snel, de vertering van grote maaltijden duurt langer.

In de meeste onderzoeken wordt de grootte van de maaltijd buiten beschouwing gelaten. Daardoor zijn ze onbruikbaar geworden.

Dan de chemie. Komt er een concflict in de hondenmaag omdat er twee onverenigbare dingen tegelijk nodig zijn, dan duurt de vertering heel erg lang.

Bijvoorbeeld: koolhydraten (granen, brokken) gemengd met rauwe groente en rauw vlees.

Rauw voedsel vraagt om een ph onder 2, zodat de enzymen die het afbreken, hun werk goed kunnen doen.

Voor koolhydraten zijn andere enzymen nodig, die beter werken bij een ph boven 5.

De hond kan de ph niet veranderen. In de maag wordt een keuze gemaakt op basis van het voedsel dat er in verblijft of, en dit is heel belangrijk, van wat de maag gewend is te verteren: waar hij op geconditioneerd is.

Is uw hond niet geconditioneerd op de vertering van koolhydraten, omdat u gevarieerde en afwisselende voeding gegeven hebt, dan zou u van de ene dag op de andere kunnen overschakelen op rauwe voeding.

In het begin geeft u twee keer zo vaak eten, kleinere maaltijden, om te verhinderen dat er stress op de maag komt.

U wilt geen maagzwelling Ė de omvang van natuurlijk voedsel is drie keer zo groot als van brokken met hetzelfde gewicht. Wees dus alstublieft voorzichtig met het overstappen van de ene op de andere dag.

Er zijn ook veel mensen die meemaken dat hun hond braakt bij de overschakeling op rauwe voeding. De conditionering kan zorgen voor veel narigheid.

Er zijn twee dimensies: tijd en chemie. Met de tijd kunt u gemakkelijk afrekenen door variatie te brengen in de etenstijd. Soms is dit alles wat nodig is om de chemie aan te passen Ė maar niet altijd.

De chemische kant is wat lastiger, behalve als uw hart van steen is en u kunt toekijken hoe uw dier braakt tot de chemische vertering zich uiteindelijk aangepast heeft aan het rauwe voer en de maag ophoudt met het produceren van de verkeerde enzymen.

Het is veel beter om het rauwe voer geleidelijk te introduceren - samen met de brokken. U geeft dan eerst wat rauw eten en meteen daarna de brokken als toetje.

Op deze manier gebruikt u de brokken om de maag te laten wennen aan het rauwe voer.

Het is een kwestie van een compromis afsluiten. De vertering is misschien niet erg efficiŽnt, maar het kan deze prijs waard zijn om problemen te voorkomen.

Veel honden die gewend zijn aan twee maaltijden per dag op basis van koolhydraten, krijgen problemen bij een abrupte omschakeling.

De omschakelingsperiode mag nooit langer duren dan twee maanden. Bij de meeste jongere honden en gezonde honden is 3-4 weken genoeg.

In ieder geval moet u nooit beginnen met 50 procent rauw en 50 procent droogvoer. Het is beter om te beginnen met 20-30 procent rauw en zijn er al problemen? Dan niet meer dan 10 procent rauw.

Dan geeft u langzaam en geleidelijk meer rauw, zodat de spijsvertering in de maag de veranderingen bij kan benen en de gelegenheid krijgt om zich aan te passen.

Met niet meer dan 20-30 procent rauw wordt de ph bepaald door de brokken. Hij blijft dicht in de buurt van wat nodig is voor de verteringsenzymen van de brokken Ė al is er ook rauw voedsel in de maag.

Het rauwe eten wordt misschien niet goed verteerd, maar het is de bedoeling om de maag er aan te laten wennen Ė niet om het goed te verteren. Het is acceptabel, als het niet te lang duurt. Op de lange termijn zou het niet goed zijn.

Er zit dus wel wat in het mengen van het eten Ė voor een beperkte periode Ė om een maag die geconditioneerd is op droogvoer, de mogelijkheid te geven om zich geleidelijk aan te passen.

Mogen Eliasen op barf-natuurlijk.

Home

Barf-natuurlijk home


Beginnen met barf

1. Wat is barf

2. De maag - altijd op tijd eten

3. De samenstelling van barf

4. Handleiding barf uit 2004


dieetvoeding