DOEN

Door Judith Herbers voor barf-natuurlijk.

Goede boeken lezen over rauwe voeding: Ian Billinghurst, Mogens Eliasen, Kymythy Schultze, Tom Lonsdale.

Laat het dier kennismaken met het nieuwe eten. Geef niet alles tegelijk, maar 1 nieuw item per keer.
Begin met kipnekken of karkassen. Ze zijn gemakkelijk te verteren.

Daarna kunt u dragende botten zoals vleugels en poten voeren - en vleesbotten van kalveren en lammeren.

Als alles goed gaat, kunt u een groentemix geven, verschillende soorten rauw vlees, vis uit blik, rauwe vis, eieren met of zonder schaal.

U voegt een beetje toe aan het bekende voer of u geeft het als toetje of tussendoortje.

Dan geeft u een klein beetje barf door het voer dat hij gewend is. Geleidelijk meer rauw en minder oud voer. Zo bent u na een dag of tien volledig en probleemloos over op natuurlijke, rauwe voeding.

Voor een ziek of ouder dier of een dier met een zwakke spijsvertering trekt u een maand uit voor de omschakeling. Neem de tijd.

Geef de hond de gelegenheid om zich zonder stress aan te passen aan het nieuwe eten.

Bij oudere dieren met een zwakke spijsvertering kan het verstandig zijn om te beginnen met gemalen kipruggen of nekken en pas over te gaan op stukken kip als de gemalen botten en vlees goed verteerd worden en de ontlasting normaal is.

Bij een dier met medische complicaties bent u nog voorzichtiger bij het veranderen van de voeding. Hij kan ziek worden van rauw eten.

Wees extra voorzichtig bij dieren die pancreatitis hebben of aanleg ervoor. Deze honden kunnen bij het eten van veel vet erg ziek worden.

Als uw hond gevoelig is voor vet eten, geeft u botten en vlees met weinig vet en naar verhouding meer groentemix.

Bij pancreatitis is de alvleesklier ontstoken. Er worden minder verteringsenzymen geproduceerd en de vetvertering is een probleem.

Meer kans op pancreatitis bij:

1. bepaalde rassen of bloedlijnen, b.v. Shelties,

2. honden die te zwaar zijn,

3. honden van middelbare leeftijd,

4. honden die het in het verleden al eens gehad hebben.

Bij honden met aanleg voor pancreatitis of een ander medisch probleem is belangrijk om u eerst goed te verdiepen in barf en eventueel contact op te nemen met de dierenarts, zodat u een verantwoorde beslissing kunt nemen.

Medicijnen kunnen het spijsverteringsstelsel beÔnvloeden. Als uw hond medicijnen moet slikken, vraag dan goed na bij de dierenarts of ze de spijsvertering beÔnvloeden.

Veel mensen geven naast plantaardige olie en eventueel levertraanolie ook visolie om te zorgen dat de hond genoeg essentiŽle vetzuren binnenkrijgt.

Koudgeperste olijfolie en kokosolie zijn de beste plantaardige oliŽn.

Olijfolie stimuleert de werking van de omega 3 en 6 vetzuren in de voeding.

Als u visolie geeft waar geen vitamine E aan toegevoegd is, dient u tegelijkertijd ook vit E te geven om oxidatie van de olie te voorkomen.

Bij honden met allergieŽn moet u rekening houden met de allergenen, die in de volgende voedingsmiddelen kunnen zitten: rundvlees, melkproducten, luzerne (alfalfa), lijnzaad, biergist en glutenhoudende granen.

NIET DOEN

U geeft nooit kale botten: rauwe botten zonder vlees. De darmen kunnen er verstopt door raken. Pijnlijk, maar ook gevaarlijk.

U kunt wel een kaal bot voeren samen met rauw vlees van een ander dier.

Er zijn medicijnen die de spijsvertering bemoeilijken. Als uw hond deze medicijnen nodig heeft, kunt u beter rauwe botten met veel vlees geven.

U begint NIET met barf na een korte instructie van een welwillende vriend(in). Om het goed te doen, moet u begrijpen wat u doet en waarom.

Investeer wat tijd en geld in een goed boek. De boeken van Mogens Eliasen zijn in het Nederlands vertaald.

Bij jonge honden moet u voorzichtig zijn met de verhoudingen. U kunt deze niet op eigen houtje veranderen, omdat u dat ergens gelezen heeft.

Verstoort u de kalk/fosfor verhouding teveel, dan kunt u een groeistoornis veroorzaken bij de jonge hond. Het kan moeilijk tot onmogelijk zijn om dit te corrigeren.

U moet geen extra kalk geven als u de verhoudingen vlees, botten, vet, orgaanvlees en groentemix of multimix van Ian Billinghurst aanhoudt.

Extra kalk is niet nodig en kan problemen veroorzaken. Dit geldt ook voor alle andere mineralen.

U voert vlees en botten in de juiste verhouding. Deze verhouding mag alles zijn tussen 15-85 procent vlees en 15-85 procent botten.

Het voeren van te veel rauw vlees zonder toevoeging van kalk en mineralen in de juiste verhouding kan zorgen voor ernstige problemen.

Alleen rauw vlees is absoluut geen uitgebalanceerde voeding.

U voert weinig tot geen granen. Barf is gebaseerd op de natuurlijke, rauwe voeding van de hond. Veel honden kunnen niet goed tegen glutenhoudende granen en hebben de koolhydraten uit granen niet nodig.

Heeft uw hond geen allergieŽn gezondheidsproblemen, dan kan het geen kwaad om af en toe wat graanproducten te voeren.

Honden met allergieŽn kunnen beter helemaal geen granen eten.

Als er meer vezels in de voeding nodig zijn, geeft u meer groentemix. Pens is ook een goede keuze.

Home

Barf-natuurlijk home


Beginnen met barf

1. Wat is barf

2. De maag - altijd op tijd eten

3. De samenstelling van barf

4. Handleiding barf uit 2004


dieetvoeding