Eieren in de voeding van de hond

De Ware Tijd, 21 september 2005

Vraag: ik doe rauwe eieren in de voeding van mijn hond, omdat ik dacht dat het geen kwaad kon. Nu heb ik gelezen dat rauwe eieren vitamine B afbreken en salmonella overbrengen?
Een ei is fantastische voeding voor uw hond, als het rauw gegeven wordt. Salmonella wordt in de VS meestal overgebracht door slangen en andere tropische dieren, die gebaad worden in dezelfde badkuip waar de mensen zelf ook in baden.

Enkele citaten van Dr. Ian Billinghurst.

Wat betreft de eiwitsamenstelling is het ei perfect. Alle andere eiwitbronnen worden afgewogen tegen de eiwitsamenstelling van het ei.

Alle mineralen zoals uitstekende hoeveelheden kalk (het meeste in de dooier), alle vitamines behalve vitamine C en een heel scala aan hoogwaardige verzadigde en onverzadigde vetzuren zitten er in.

En lecithine en het hele scala aan enzymen en andere factoren die nodig zijn voor een lang en gezond leven en altijd in rauwe voeding zitten.

Als u de schaal verpoedert en toevoegt, heeft u ook nog een bron van kalk.

De meeste mensen met wie ik praat over eieren zijn doodsbenauwd voor het eiwit. Ze hebben gehoord dat eiwit nooit rauw aan honden gegeven mag worden, omdat het schadelijk is.

Vaak weten ze niet eens meer waar ze dit gehoord hebben en ze hebben er ook absoluut geen idee van HOE eiwit schade aan kan richten aan hun hond.

Wilde en gedomesticeerde honden hebben gedurende talloze generaties eiwit gegeten. RAUW en samen met de dooier wanneer ze vogelnesten leeghaalden of eieren roofden.

Dit heeft nooit problemen veroorzaakt. Geen enkel letsel is ontstaan. Mijn honden eten regelmatig rauwe eieren als onderdeel van een gebalanceerde natuurlijk voeding.

Geen problemen - wel het tegenovergestelde. Goede gezondheid. Waarom dan al die ophef?

Er zijn twee problemen met het eiwit

Ten eerste zit er een enzymremmer in waardoor het moeilijk verteerbaar kan zijn voor een heel jonge pup of een zieke of oude hond, of een hond die problemen heeft met de alvleesklier. Verder zijn er geen problemen, tenzij een hond allergisch is voor eieren.

Het tweede probleem is een stof in het ei, AVIDINE genaamd, die een verbinding aangaat met biotine (een vitamine van het B complex) waardoor de hond deze vitamine niet meer kan gebruiken.

Er zijn periodes in het leven van elke hond dat extra eiwitten noodzakelijk zijn.

Eieren zijn uitstekende voeding voor dragende en zogende moeders, opgroeiende pups en oudere honden wanneer u wat extra hoogwaardige eiwitten zou willen geven.

Verder zijn eidooiers essentiŽle voeding voor een hond met huidproblemen vanwege de sulferhoudende aminozuren, biotine, vitamine A, essentiŽle vetzuren en zink die er in zitten.

Rauwe eieren zijn goedkoop en bevatten hoogwaardige eiwitten met veel andere voedingstoffen wanneer uw huisdier extra voeding nodig heeft.(1)

Toen onlangs in het Canadese tijdschrift Dogs in Canada geschreven werd, dat rauwe eieren slecht zijn voor honden, gaf Dr. Billinghurst het volgende commentaar:

"Het verhaal over het rauwe eiwit van eieren doet al een hele tijd de ronde. Het is een wetenschappelijk feit, dat er voldoende biotine in het eigeel zit om de avidine in het eiwit meer dan ruimschoots te compenseren, zodat het geen probleem oplevert.

Dit blijkt ook duidelijk in de praktijk. Zelfs als u alleen het eiwit van eieren en bijna niets anders zou voeren, is het bijna onmogelijk om een tekort aan biotine te laten ontstaan.

Het lukt alleen als u daarnaast de darmflora vernietigt met antibiotica Ė en dit is ook een wetenschappelijk feit.

Want, weet u, het is een feit dat een gezonde darmflora in staat is om alle biotine te produceren, die een hond nodig heeft.(2)

Ian Billinghurst - Elke dag een ei is gezond.

De samenstelling van eiwitten

Bronnen:

(1) Dr. Ian Billinghurst: Give Your Dog A Bone. ISBN 0 646 16028 1

(2) Commentaar van Dr. Ian Billinghurst op "The Raw Truth" in het tijdschrift Dogs in Canada.


colostrum dieetvoeding