Lever en vitamine A vergiftiging

Ignit Bekken, januari 2006 in De Ware Tijd, Suriname

Dr. Billinghurst over lever en vitamine A vergiftiging.

Vitamine A kan in veel grotere hoeveelheden gegeven worden dan aangenomen wordt.

De meeste literatuur over vitamine A vergiftiging komt uit de medische wetenschappelijke hoek, die zich bezig houdt met mensen.
Het is een feit, dat te veel vitamine A schade aan kan richten, maar dan moet het in ongekend grote doseringen over een langere periode gegeven worden.

Zwangere vrouwen mogen niet te veel vitamine A innemen tijdens de zwangerschap.

Een artikel in The New England Journal of Medicine geeft aan, dat doseringen boven 10.000 ie tijdens de eerste zeven weken van de zwangerschap verantwoordelijk zijn voor geboorteafwijkingen bij 1 op de 57 kinderen in de VS.

Daarom krijgen vrouwen die van plan zijn om zwanger te worden, het advies om niet meer dan 5000 ie vitamine A per dag in te nemen - of over te stappen op caroteen.

In de veterinaire wereld is er weinig tot geen onderzoek dat we kunnen gebruiken voor onze honden.

Daarom is mijn advies om voldoende vit A te geven voor de dracht en te stoppen na het paren. Dan begint u weer bij de laatste 3 weken van de dracht - of na het op gang komen van de melkgift.

Honden die brokken eten, hebben vaak een vitamine A tekort. Deze honden hebben juist extra nodig om de dracht te volbrengen en levensvatbare pups op de wereld te zetten.

Let wel, jonge honden en jonge mensen zijn sneller vatbaar voor te veel vit A, maar ze krijgen ook sneller een tekort.

Bij mensen (en dit geldt ook voor dieren) zijn de begintekenen en symptomen verraderlijk.

Bij katten die alleen lever eten kan het zelfs jaren duren voor er problemen optreden.

Er is veel documentatie over klinische symptomen als hoofdpijn en een verhoogde schedeldruk. Vaak is er een jeukende huiduitslag - en irritatie en pijn in armen en benen.

Noordpool onderzoekers kregen een acute vit A vergiftiging en stierven er aan - na het eten van 500 gram lever van een ijsbeer. Er zat ongeveer 15.000 ie per gram.

Ze kregen in een keer 7,5 miljoen ie vit A binnen. In de medische literatuur zijn verslagen over sterfgevallen door een eenmalige inname van 1 miljoen ie voor volwassenen en de helft voor kinderen.

Krijgen kinderen per ongeluk 100.000 tot 300.000 ie vit A binnen, dan volgt een acute vergiftiging met symptomen zoals een verhoogde schedeldruk, overgeven, hoofdpijn, gewrichtspijnen, bedwelming.

Wordt het toedienen van vitamine A gestopt, dan gaat dit over en is volledig herstel te verwachten.

Vitamine A vergiftiging kan ook optreden bij mensen die jarenlang meer dan 50.000 ie per dag innemen.

De hoge dosis die ingenomen wordt bij bepaalde huidaandoeningen, veroorzaakt echter zelden problemen zelfs niet bij 300.000 ie per dag gedurende een aantal maanden.

Lee Russel McDowell schrijft in 'Animal Nutrition' dat de veilige maximale dosis tussen 4 en 10 maal hoger ligt dan de dosering die de autoriteiten gebruiken als de minimale dagelijkse behoefte van honden en katten, vogels en vissen.

Hij geeft de maximale veilige hoeveelheden die langere tijd ingenomen kunnen worden in ie per kilo voer: 100.000 ie per kilo kattenvoer en 33.000 ie per kilo hondenvoer.

Volgens hem treden de meeste schadelijke effecten op, wanneer langere tijd meer dan 100 maal de dagelijkse behoefte gegeven wordt.

Een kleine overdosering over een korte periode heeft geen schadelijke gevolgen.

De karakteristieke symptomen van vit A vergiftiging bij dieren zijn misvormde botten en spontane botbreuken.

Daarnaast inwendige bloedingen, verlies van eetlust, gewichtsverlies, verdikking van de huid, trage bloedklontering, conjunctivitis, slecht werkende lever en nieren en een vertraagde groei door een tekort aan de vitamines D, E en K.


colostrum dieetvoeding