Bang voor salmonella?

Richard H. Pitcairn, DVM, PhD schrijft in Natural Health for Dogs and Cats, 1995, dat veel dierenartsen een afkeer hebben van het voeren van rauw vlees. Ze denken dat een hond ziek wordt van bacteriŽn als Salmonella of E. coli.

Na meer dan 20 jaar praktijkervaring met rauwe voeding kan hij alleen maar verklaren dat hij nooit problemen gezien heeft met deze ziektes.
Integendeel, de gezondheid van de dieren die rauw gevoed worden, was en is uitstekend te noemen. Dit betekent niet, dat ze nooit ziek kunnen worden van het eten van rauw vlees.

Dieren zijn veel minder vatbaar voor salmonella dan mensen. Waarschijnlijk omdat honden en katten carnivoren zijn en rauw vlees hun natuurlijke voedselbron is.

Als u geen rauwe voeding wilt geven aan uw huisdier, kunt u het koken. Maar besef goed, dat veel belangrijke voedingsstoffen verloren gaan tijdens het kookproces - of zo van samenstelling veranderen, dat ze niet meer opgenomen kunnen worden.

Volgens Wendy Brooks geeft deze bacterie niet zo snel problemen aan gezonde, jonge dieren maar kan hij gevaarlijk zijn voor zwakke of verzwakte dieren.

De bacterie produceert gifstoffen, die diarree veroorzaken. Als ze opgenomen worden door het lichaam, kan dat bloedvergiftiging tot gevolg hebben.

De bacterie wordt bij 36% van de gezonde honden en bij 17% van de gezonde katten aangetroffen zonder dat er problemen zijn.

D. R. Strombeck, DVM, PhD schrijft in Home-prepared Dog and Cat Diets, The Healthful Alternative, 1999, dat Salmonella wordt aangetroffen in de ontlasting van ongeveer 30% van alle honden. De meeste zijn niet ziek en vertonen geen ziekteverschijnselen.

Salmonella wordt ook aangetroffen in droogvoer, iets dat maar niet goed door schijnt te dringen tot het grote publiek.

R.A. Feldman en M.A. Pollard - Uses of Epidemiology in the Control of Salmonellosis in Humans. Proceedings: National Salmonellosis Seminar, Washington D.C., USDA Jan 10-11, 1978, p. 2: "26 van de 90 onderzochte monsters van droogvoer bevatten Salmonella."

D. R. Strombeck, DVM, PhD in Home-prepared Dog and Cat Diets: "Uit een enquÍte van de FDA over het gebruik van dierlijke en plantaardige eiwitbronnen, die op een onlangs gehouden bijeenkomst van de US Animal Health Association gepresenteerd werd, blijkt dat 57% van de gebruikte dierlijke eiwitbronnen en 37% van de plantaardige eiwitbronnen besmet was met Salmonella."

Margaret Muns, DVM - Salmonella Infection.

Het besmettingsgevaar hangt af van de sterkte van de betreffende bacterie familie, hoeveel algehele bacteriŽn en normale bacteriŽn in het lichaam van de gastheer aanwezig zijn, zijn leeftijd en zijn weerstand.

1. Jonge dieren die ziek zijn, zwak, gestrest, een slechte weerstand hebben en gehouden worden in onhygiŽnische verblijven zijn het gevoeligst.

2. Dieren die in een ziekenhuis verblijven, lopen ook gevaar, net als:

3. ernstig zieke dieren

4. dieren die een zware operatie ondergaan of

5. langer dan 5 dagen in een dierenziekenhuis blijven en

6. dieren die corticosteroÔden (dexamethason e.d.) toegediend krijgen, chemotherapie of antibiotica.

Antibiotica verstoren het normale bacteriŽle evenwicht in de darmen. Daardoor krijgen indringers de kans om zich razendsnel te vermenigvuldigen.

Om de diagnose te kunnen bevestigen, moet Salmonella geÔsoleerd worden uit een op de juiste manier gemaakte kweek van een beetje ontlasting.

Bij dieren met bloedvergiftiging wordt een kweekje gemaakt van het bloed.

Er is speciaal materiaal nodig om Salmonella in de ontlasting aan te tonen.

Salmonella is een opportunistische indringer. Hij komt tevoorschijn in dieren die gestrest zijn.

Hij wordt regelmatig aangetroffen bij dieren die een onderliggende ziekte of aandoening hebben - en bij dieren waar risicofactoren een rol spelen:

1. een operatieve ingreep

2. orale inname van antibiotica

3. een therapie waarbij de weerstand onderdrukt wordt of

4. bij verblijf elders, bijvoorbeeld dierenpension.

lijn

Rauw vlees en bacteriŽn - feiten en fictie over salmonella en andere ziektekiemen in rauw vlees

Salmonella en kokos - natuurlijk beschermingsmiddel tegen salmonella

Home

Barf-natuurlijk home


Beginnen met barf

1. Wat is barf

2. De maag - altijd op tijd eten

3. De samenstelling van barf

4. Handleiding barf uit 2004


dieetvoeding