Het spenen van de pups

Bij het spenen worden pups overgeschakeld van de moedermelk op de rauwe voeding die ze de rest van hun leven zullen eten. Deze overschakeling gebeurt langzaam en geleidelijk, zodat ze er geen trauma, darmstoornissen en andere problemen aan overhouden.

Het is een geleidelijk proces zonder enige vorm van stress voor iedereen die er bij betrokken is - mams, de pups en de fokker. De leeftijd waarop pups gespeend worden of gespeend moeten worden varieert nogal.Er zijn geen harde regels die voorschrijven wanneer het proces opgestart kan worden.De meeste fokkers die rauwe voeding geven beginnen met de introductie van rauwe, dierlijke eiwitten wanneer de pups drie tot vier weken oud zijn en het spenen is volbracht wanneer ze acht weken oud zijn.

Soms gaat het anders. Dan is het spenen verworden tot een noodsituatie. Mams heeft geen melk meer en de pups moeten nu en meteen overgezet worden op vaste voeding. Dan wordt er voeding gegeven op basis van granen, die hun spijsvertering nog niet aan kan en komen er darmstoornissen die op latere leeftijd uitmonden in voedselallergieŽn.

Hoe beter de voeding van de moeder - van haar eigen geboorte tot de dracht en de lactatie - hoe groter de kans, dat ze genoeg melk heeft om haar pups te voeden tot het moment dat spijsvertering en immuun systeem klaar zijn om met vast voedsel om te gaan.

Hoe langer de pups kunnen drinken bij de moeder - hoe beter ze groeien, zowel lichamelijk als geestelijk, en het risico van voedselallergieŽn is bijna nihil. Het beste is om ze bij de moeder te laten drinken zonder bijvoeding tot ze minstens vier weken oud zijn. Op jongere leeftijd is het vermogen om ander voedsel te benutten, nog niet goed ontwikkeld.

Hoe eerder u begint met ander voedsel naast de moedermelk - hoe meer kans u heeft op darmstoornissen, vooral bij eten dat voor een groot deel uit granen bestaat. Babypap, blikvoer of met water verdunde droge of halfdroge voeders: van eten op basis van granen wordt weinig tot niets verteerd en benut.

Spenen op jonge leeftijd

Kan uw hondenmoeder haar pups niet meer voeden en verzorgen, dan moet u het overnemen.

Spenen op barf en versvlees

U kapt of snijdt alles in kleine stukjes om de pups te helpen en de geur- en smaakfactor te verhogen.