Spenen en het voorkomen van allergieŽn

Wanneer kan een pup of kitten het beste gespeend worden? Wat moeten ze dan eten?

Het ideale tijdstip om te beginnen met spenen ligt in de buurt van zes weken. Helaas is dit niet altijd haalbaar.
Het is niet altijd altijd haalbaar om zo lang te wachten. Daarom is het belangrijk dat fokkers leren hoe ze een pup of kitten het beste kunnen voeren tijdens de speenperiode.

Voor de intrede van de commercieel samengestelde voeders werden pups en kittens gespeend met maaltijden die door de fokker zelf gemaakt werden.

Er waren weinig problemen in die dagen.

Tijdens het spenen werd telkens EEN nieuw voedingsmiddel aan het jonge diertje gegeven.

De lijst met ingrediŽnten van een commercieel samengesteld voer geeft al aan, dat er veel nieuwe voedingstoffen - en conserveringsmiddelen - tegelijk aangeboden worden.

Het is belangrijk om telkens EEN nieuwe voedingstof aan te bieden.

Het aanbieden van EEN nieuw voedingsmiddel tegelijk geeft het diertje de mogelijkheid om orale tolerantie te ontwikkelen.

Als er telkens een paar dagen zit tussen de introductie van een nieuw voedingsmiddel, stimuleert de opgebouwde aanmaak van antistoffen van het vorige nieuwe voedingsmiddel de aanmaak van antistoffen die nodig zijn voor de voeding die nu gegeven wordt.

In het verleden gaven fokkers voeding aan hun pups die volledig verteerd kon worden.

Stukjes voeding die niet verteerd of afgebroken kunnen worden, komen terecht in de darmen: lichaamsvreemde stoffen, die het immuun systeem stimuleren. Dit heeft vaak een voedselallergie tot gevolg.

Kleine beetjes van EEN nieuwe voedingsmiddel tegelijk helpen ook bij het tot stand komen van orale tolerantie.

De hoeveelheid en de verteerbaarheid spelen een grote rol bij het spenen.

Pups kunnen geen granen verteren, behalve rijst, dat voor bijna 100% verteerd wordt.

Andere geschikte voedingsmiddelen zijn eieren, melkproducten en vlees.

De verteerbaarheid van maÔs, tarwe, havermout en zaken als brinta zijn ronduit slecht.

Belangrijk bij het spenen

Om te voorkomen dat pups en kittens voedselallergieŽn ontwikkelen, is het belangrijk dat ze tijdens de speenperiode niet meer dan EEN nieuw voedingsmiddel aangereikt krijgen.

Kleine beetjes en meerdere maaltijden.

Is de tolerantie voor een voedingsmiddel tot stand gekomen, dan kan het volgende geleidelijk en met kleine beetjes aangeboden worden.

Let wel, alleen voedingsmiddelen met een optimale verteerbaarheid komen in aanmerking.

Door het toepassen van deze methode, die ook door BARFers met groot succes toegepast wordt, is het mogelijk om pups en kittens op te laten groeien zonder aanleg voor allergieŽn en darmproblemen.

Voor de intrede van ons tijdperk met zijn wetenschappelijke kennis en technologische hoogstandjes gebruikten moeders hun gezonde verstand bij het spenen van hun kinderen.

Ze zouden er niet over denken om de kleine babymaag te overspoelen met allerlei verschillende voedingsmiddelen, zoals die tegenwoordig aangetroffen worden in de producten van de pet food industrie.