Het spenen van pups op jonge leeftijd

Produceert uw moederhond te weinig of geen melk, dan is het belangrijk om te beginnen met spenen. Wordt uw moederhond ziek, dan zijn er medische redenen om op jonge leeftijd te spenen.

Naast te weinig melk en ziekte, is melkkoorts of Eclampsia ook een reden om vroeg te spenen, al komt het niet veel voor bij moeders die barf of versvlees eten. In beide gevallen is er geen andere keus.Hoe jonger de pups bij het begin van het spenen - hoe meer problemen u kunt verwachten tijdens het spenen en in het verdere leven, tenzij er passende voeding gegeven wordt: voeding die de jonge diertjes kunnen verteren en benutten.

Het spenen van pups van nog geen drie weken oud

Kan uw hondenmoeder haar pups niet meer voeden en verzorgen, dan moet u het overnemen. U verzorgt ze met de puppymelk formule en laat ze daar zo lang mogelijk op.

Tegelijkertijd begint u met de introductie van rauwe, dierlijke eiwitten zoals gemalen kip (met gemalen botjes). Voert u gemalen rundvlees, dan moet er wat kalk aan toegevoegd worden.

Zijn de pups ongeveer vier weken oud, dan schakelt u geleidelijk over op vast voedsel zoals beschreven wordt in Spenen op barf en versvlees.

Het spenen van pups van drie tot vier weken oud

Is er een reden om meteen over te schakelen op vast voedsel, dan moet u zelf beslissen of u ze voedt of bijvoedt met de melkformule voor pups. Gebruik uw gezonde verstand.

Hebben de pups veel tanden en kunnen ze al wat vast voedsel eten, dan kunt u ermee doorgaan zonder melk bij te voeren - al is het beter om het wel te doen. Konden ze nog bij hun moeder drinken, dan zouden ze dat zeker doen als aanvulling op het vaste voedsel.

Hebben de pups nog geen vast voedsel gehad, dan is dit het moment om te beginnen met de introductie van rauwe, dierlijke eiwitten naast de puppymelk.

De puppymelk formule

250 ml volle melk

20 ml volle yoghurt of kwark

2 theelepels honing

2 theelepels kokos olie

2 eigelen Ė ongeveer 60 gram

250 mg vitamine C

10 druppels vitamine B complex

Dit wordt gemengd in een blender of goed geschud in een fles. Daarna brengt u de mix op lichaamstemperatuur door de fles in warm water te plaatsen.