Pups en bijtspelletjes

Suriname Times, 3 september 2011

Pups vullen een deel van hun leven met bijt- en vechtspelletjes wanneer ze nog bij hun moeder zijn. Zo onderzoeken ze hoe de wereld in elkaar zit. Door deze spelletjes leren ze ook tot hoever ze kunnen gaan.

Is de pup bij zijn nieuwe baasjes, dan kan het gebeuren dat hij doorgaat met deze spelletjes. Vaak laten mensen toe dat pup in hun hand of enkel bijt en roepen dan: "Kijk eens, hij bijt al! Dat wordt een waakhond!"

Dit klopt niet. Zijn de pups nog bij de moeder, dan ontdekken ze samen de wereld. Ze maken kennis met andere honden, verschillende mensen, geluiden en omgevingen - als en wanneer ze bij een goede fokker geboren en opgebracht worden.
De spelletjes die de kleine hondjes onder elkaar spelen, kunnen behoorlijk ruw en hard zijn. Ze eindigen altijd daarmee, dat er eentje op zijn rug gaat liggen - hij geeft zich over en het gevecht is afgelopen.

Er zijn mensen die dit gedrag nadoen. Bijt pup in de hand, dan wordt het diertje zonder pardon op de grond geslingerd en neergedrukt. Er zijn pups, die hier angstig, geschrokken en schuw op regaren en dat is niet goed.

Pups hebben NIET de kracht om elkaar op de grond te slingeren. Bovendien zijn puppies die op deze manier beslechten wie de baas is, na een paar minuten weer goede vrienden. Dit wordt ook vaak vergeten.

Het is veel beter om uw pup te leren hoe hij met u kan spelen - met een speeltje. Aait u hem of geeft u hem aandacht en reageert hij door in uw hand te bijten, dan maakt u een vuist. Zo kan hij moeilijk gaan knauwen. Houd de hand stil en leid hem af door hem een speeltje voor te houden met de andere hand.

Maak het spel interessant door het speeltje te bewegen en rol of schuif het voor hem over de grond. Gooit u het te ver weg, dan heeft een pup geen idee waar het is gebleven, want hij kan nog niet begrijpen waar het gebleven is. In het begin wordt u misschien nog wel in uw hand gebeten, maar na een paar keer zal het hondje inzien dat het speeltje veel leuker is.

Gedraagt uw pup zich niet goed, dan betekent dit het einde van de pret. Stel, dat uw pup volwassen is en met een kind speelt. Zou u accepteren, dat hij tegen het kind gromt, al is het tijdens het spel? Zou het kind overstuur raken als uw hond probeert om het speeltje te pakken te krijgen door in de hand te bijten?

Vergeet niet dat alles wat u het hondje nu leert later de normale gang van zaken wordt.

Bron: Gwen Baily - Toepoels Puppywijzer


colostrum dieetvoeding