De socialisatie van de pup

Suriname Times, 15 januari 2011

Hoe meer nieuwe ervaringen en plezierige ontmoetingen een pup tijdens het opgroeien heeft, hoe meer kans dat hij zal opgroeien tot een goed aangepaste hond die allerlei situaties aankan zonder angstig te worden.

Dit proces wordt socialisatie genoemd. Het begint wanneer de pup zijn eerste stapjes zet en de belangrijkste fase is in de periode van acht tot twaalf weken.




Een jonge pup is nieuwsgierig en kent geen angst bij het ontdekken van de wereld en alle nieuwe dingen om hem heen. Dit is een erfenis van voorvader de wolf. In de vrije natuur hebben jonge wolfjes niet veel tijd nodig om alles over hun omgeving te leren, omdat ze nergens bang voor hoeven te zijn.

Ze worden beschermd door hun moeder en de andere leden van de roedel. Worden ze groter en gaan ze er alleen op uit, dan zijn ze op hun hoede in situaties die ze niet hebben leren kennen toen ze jong waren.

Pups worden ook voorzichtiger naarmate ze ouder worden. Alles wat ze nog niet eerder zijn tegen gekomen, wordt met achterdocht en de nodige voorzichtigheid onderzocht.

De socialisatie periode is de belangrijkste fase in de ontwikkeling. Alles wat hij mee maakt en leert kennen in deze fase, heeft een directe invloed op zijn karakter als volwassen hond.

Mensen groeien op tot volwassenen in een periode van 18-21 jaar, bij honden duurt dit proces 12-18 maanden. Een week is voor een kind slechts een korte periode, voor een jonge pup is het een groot deel van zijn puppytijd. Het is belangrijk om in deze periode zoveel mogelijk nieuwe en positieve ervaringen op te doen onder uw leiding en bescherming.

Het is uw taak om de pup te beschermen tegen slechte ervaringen. U hoeft niet overbezorgd te zijn, maar u moet zich wel voorstellen hoe het diertje tegen bepaalde situaties aankijkt en deze zo nodig aanpassen, zodat het niet meer angstig is. Het is niet verstandig om hem naar een vreemde hond te laten rennen, terwijl u niet weet of deze wel lief is voor pups.

U kunt zien dat uw puppy angstig is door te letten op zijn houding. Let op zijn oren, staart en lichaamshouding. Probeert hij zich kleiner te maken door zijn staart en oren te laten hangen en in elkaar te kruipen? Bij sommige honden is dit niet zo duidelijk te zien, maar zij proberen weg te rennen. Kijk goed hoe uw pup reageert in verschillende situaties. Zo leert u al snel hoe hij in elkaar zit en waar hij wat hulp van u nodig heeft.

Maakt uw pup een slechte ervaring mee ondanks uw zorgvuldige toezicht, dan is het belangrijk om dit zo snel mogelijk te corrigeren door een positieve ervaring van een soortgelijke situatie.

Vaak zijn er meerdere positieve ervaringen nodig om de angst helemaal weg te nemen. Het hangt af van het karakter van uw puppy. Een bange pup heeft meer prettige ervaringen nodig om een onplezierig incident te boven te komen.

Bron: Gwen Bailey - Toepoels Puppywijzer

lijn