Kunnen honden tellen

Suriname Times, 2 oktober 2010

Dr. Robert Young van de Pontificial Catholic University van Minas Gerais in Belo Horizontale, BraziliŽ, heeft onderzocht of honden kunnen tellen. Hij deed dit met een methode, die ook gebruikt is om aan te tonenen dat een baby van vijf maanden kan tellen.

Bij de baby's werden speelgoedpoppen gebruikt. Young: "Er werden poppen voor het kind geplaatst en het keek toe terwijl er een pop bij gezet of weg gehaald werd.

Vervolgens werd er een scherm tussen de poppen en het kind geplaatst. Nam de onderzoeker een pop weg of werd er een pop toegevoegd, dan keek het kind daarna veel langer naar de poppen.
Het leek alsof het een berekening gemaakt had over het aantal poppen dat er had moeten zijn en deze berekening niet klopte met de werkelijkheid."

Young deed hetzelfde experiment met honden en hondenkoekjes. Werden er stiekem koekjes bij geplaatst of weg genomen wanneer het scherm er was, dan keken de honden veel langer naar de koekjes. Klopte het aantal met het aantal voordat het scherm geplaatst werd, dan was hun belangstelling een stuk minder.

Volgens de onderzoekers zou dit vermogen een rol gespeeld kunnen hebben in de periode toen honden nog wild waren en in roedels, groepen, leefden.

Bij bepaalde acties, zoals de overname van het leiderschap , is het belangrijk om te weten hoeveel vrienden en vijanden er in het roedel zijn. Dat is belangrijk om het succes van de actie in te schatten.

Jaren geleden heb ik dit experiment eens gedaan met mijn honden. Ik liet Tamara voor haar etensbak zitten en stopte er een stuk kip in. Daarna ging er een karton tussen haar en de bak. Een stuk kip erbij en het karton weer weg - en nog eens. Toen lagen er drie stukken in de bak. Wow, wat een fijne verrassing!

Karton nog eens tussen haar en de bak en toen ik het weg haalde, zaten er nog maar twee stukken kip in de bak. Ik had er een weggenomen. Ze keek inderdaad langer naar de bak en ik zag aan haar dat er iets niet klopte.

Op het moment dat ik het karton weer tussen haar en de bak plaatste, stond ze naast me om te kijken of er weer een stuk kip zou verdwijnen en waar dat dan wel naar toe zou gaan.

Een herhaling met pups van ongeveer negen weken oud, leverde hetzelfde resultaat op. Ook zij legden snel een verband tussen het stuk karton en wat er daarachter gebeurde. Ook zij stonden snel aan mijn kant van het karton om te kijken wat er met hun kip gebeurde.

De mate waarop een pup in staat is om het verband tussen gevolg en oorzaak te begrijpen, vertelt veel over zijn intelligentie en zijn leervermogen.

Testen als deze zijn belangrijk bij de aanschaf van een pup , waar u mee wilt trainen en werken.


colostrum dieetvoeding