Verbodscommando - Mag niet

Ignit Bekken in Suriname Times, 11 september 2010

Is uw hond op weg naar uw schoen of iets anders om er eens even lekker mee te raggen? "Mag niet" is een verbodscommando. Het betekent dat hij onmiddellijk moet stoppen met waar hij mee bezig is.

Is hij er al mee bezig? Dan stopt hij ook, als en wanneer u de tijd genomen heeft om het commando er rustig en consequent in te trainen.

Een commando een woord, waarmee u een opdracht geeft aan uw hond.
De sessies duren niet langer dan vijf minuten en u doet de oefening meerdere malen per dag. Hoe geduldiger u bent, hoe beter het lukt. Het leren gaat snel en is niet moeilijk.

U kiest een woord, dat u altijd gebruikt als verbodscommando.

NEE ligt voor de hand maar een ander woord is beter. Dan ontstaat er geen verwarring als u nee zegt in een gesprek met mensen.

U maakt een bakje met lekkernijtjes: kaas, kip, worst, leversnoepjes, gehakt - vijfentwintig heel kleine stukjes. Het is geen maagvulling, maar een beloning.

Daarna bereidt u zich voor:

U moet rustig zijn en rustig praten.

U mag geen oogcontact maken met uw hond.

Uw lichaam en handen moeten stil en ontspannen zijn, zodat hij niet kan denken dat u signalen geeft met uw lichaam.

U gaat ergens zitten, het bakje met lekkers binnen handbereik. De hond staat of zit voor u, aan de lijn. U legt een stukje lekkers op uw handpalm en zegt: "Pak maar".

Wat een verrassing!

Hij neemt het en gaat er voor zitten, in afwachting van de dingen die komen. U kijkt NIET in de glunderende hondenoogjes en geeft nog een stukje: "Pak maar".

Dit doet U vier keer.

Dan komt er nog een verrassing: bij het volgende stukje op uw handpalm zegt u niets. Op het moment dat hij het wil pakken, doet u uw hand dicht zonder iets te zeggen.

Hij zal verbaasd aan uw hand snuffelen en proberen om hem te openen. Maar uw hand blijft gesloten. Hij zal proberen om oogcontact te maken, maar u kijkt hem ook niet aan.

Op het moment dat hij zijn hoofd afwendt, zegt u vrolijk: "pak maar" en gaat uw hand open.

Dit herhaalt u een paar keer. U zult zien hoe snel de hond leert om zijn hoofd af te wenden als hij "pak maar" niet hoort en de hand dicht gaat.

Dit - vier keer "pak maar" en een keer een gesloten hand zonder dat u iets zegt - herhaalt u vijf keer. Dat is genoeg voor deze sessie. De volgende 4-5 sessies doet u hetzelfde.

Daarna begint u te oefenen met het verbodscommando.

U neemt iets lekkers uit het bakje en zegt "pak maar" voor u het aan de hond geeft. Dit doet u vier keer. De vijfde keer zegt u "mag niet", voor u uw hand sluit.

Nadat hij het begrepen heeft - gaat heel snel - verandert u kleine dingetjes.

De ene keer gaat uw hand bijvoorbeeld dicht na twee keer en de volgende keer pas na zes keer, zodat uw hond nooit weet wanneer het verbodscommando komt.

U wacht even met het geven van de beloning, bijvoorbeeld tot hij zijn hoofd verder wegdraait, of oefent op een andere plak.

Of uw hand blijft open terwijl u "mag niet" zegt. Als hij naar de open hand komt zonder dat u iets gezegd hebt, sluit u hem snel zonder iets te zeggen. U kijkt niet naar de hond.

Iedereen die iets leert, maakt fouten. U verandert een ding per oefening en blijft het oefenen tot de hond geen vergissingen meer maakt.

Gaat dit goed, dan begint u met het afleren van vervelende gewoonten. Dat lukt in het begin alleen, wanneer de hond aanstalten maakt om iets te doen.

Ziet u dat hij van plan is om iets te doen wat niet mag, dan zegt u "mag niet".

In het begin krijgt uw hond altijd iets lekkers, wanneer hij luistert. Hij moet wel naar u toekomen om het te halen - u brengt het niet naar hem toe.


colostrum dieetvoeding