Yazzie en Yasmeen

Suriname Times, 24 juli 2010.

Yasmeen was voor het eerst in Suriname in 2007. In 2009 kwam ze terug om een Surinaams hondje uit het asiel mee te nemen naar Nederland. Ze houdt veel van dieren en haar verhaal volgt hierna.
" Ik heb op het internet in de Times het verhaal van Tiki gelezen en ik wilde graag ook mijn verhaal met u delen. Ik heb 2 katten van 12 jaar. Mijn broer heeft een hond (half rotweiler/duitse herder) van 13 jaar, mijn moeder heeft 3 parkieten en 2 aggeponnisen en daar zit Yazzie sinds vorig jaar ook bij.

In 2007 vond ik al erg wat ik zag in Suriname wat betreft honden en katten. Veel mensen gaan er respectloos mee om. Veel te veel straathonden die ziek zijn en helemaal kaal. Ik zag een aangereden hond langs de weg. Het hoofdje werd keer op keer overreden door autos, er was alleen nog een lichaam met een plat gereden hoofd. Ik wilde toen al graag een pup meenemen, maar mijn moeder vond me te jong.

In 2009 zag ik meer straathonden, ook in Nickerie, en ik hoorde dat honden vergiftigd werden door inbrekers. Ik ben naar het dierenasiel geweest in de buurt van Paramaribo Zoo en heb Yazzie uitgekozen. Yazzie was gevonden met een heel nest en had een broertje dat precies op haar leek. Het liefst had ik beide meegenomen, maar ik kon er maar een nemen.

In Nederland wordt door de nieuwszender At5 altijd 10 minuten Surinaams nieuws uitgezonden. Toevallig keek ik er naar en hoorde ik dat er ziekte was uitgebroken in het asiel waar ik Yazzie heb gekocht.

Er waren opnames gemaakt en ik zag Yazzie's broertje toevallig. Ik herken hem uit duizenden. Hij was even groot als Yazzie geworden. Veel dieren in het asiel waren overleden. Ik was blij dat Yazzie op tijd weg was en dat haar broertje nog leefde, maar niet zo blij dat hij nog steeds in het asiel zat.

Yazzie heeft veel geleerd van Shiva, de hond van mijn broer. Ze is met haar en de katten en vogels opgegroeid! Shiva woont nu bij mij en mijn moeder. Mijn broer woont drie hoog en ze is te oud om trappen te lopen.

Verder heeft Yazzie ook een heel eigen karakter gekregen. We hebben een hechte band. Ze is heel lief voor mensen en andere honden. Alleen is ze bang voor de gekste dingen. Zoals een tas met boodschappen bijvoorbeeld, daar wil ze niet naast lopen. Ook vindt ze kinderen een beetje eng. Misschien omdat ze klein zijn, want bij volwassenen heeft ze dat niet.

Afgelopen winter heeft het in Nederland heel veel gesneeuwd. Yazzie was ongeveer 7 maanden en ze vond het geweldig! Ik heb er een filmpje van gemaakt. Is wel leuk om haar eerste ontmoeting met sneeuw te zien. Verder is ze gezond en gelukkig.

Mocht ik in de toekomst meer huisdieren willen nemen, dan gun ik liever een huisdier uit Suriname een mooi leven. Ze verdienen het echt om met liefde opgevoed te worden en een fijn leven te krijgen."colostrum dieetvoeding