Honden hebben ook last van de warmte

Suriname Times, 16 oktober 2010

Toen de temperatuur bleef stijgen en het warm en droog begon te worden heeft Toller een kuil gegraven op een koele plek. Fenkie, zijn baas, sproeit hem goed nat, elke ochtend voor hij naar zijn werk gaat.

Toller ligt er graag in en heeft geen problemen met hitte en oververhitting. Fenkie heeft al zand om het gat te dichten, wanneer de kleine regentijd begint in december.

Hebben wij, mensen, het warm, dan beginnen we te transpireren. We zweten. Er komen druppels vocht uit onze huid.
Honden kunnen niet zweten of transpireren. Ze hebben hun eigen specifieke manier om te laten zien dat ze last hebben van de warmte.

Ze beginnen snel te ademen. Ze hijgen en in de lucht die uitgeademd wordt, zitten kleine deeltjes vocht. Ze raken ook wat vocht kwijt via hun voetzolen.

Te veel zon, te veel warmte of een te warme omgeving kan funest zijn, ook al is er genoeg drinkwater beschikbaar. Uw hond kan in coma raken en sterven.

Inspanning, een hoge temperatuur en honden gaan ook niet samen. Als u met uw hond gaat spelen, doet hij een paar minuten enthousiast mee. Dan zoekt hij een koele plaats.

Uw hond kan oververhit raken door te veel inspanning - en een hitteshock krijgen.

Is uw hond oververhit? U kunt hem afkoelen door hem helemaal nat te maken met de tuinslang of natte doeken. Dan legt u hem op een koele plaats. Knapt hij niet goed op, dan gaat u zo snel mogelijk met hem naar de dierenarts.

Honden en asfalt en stenen gaan ook niet goed samen. Uw hond warmt snel op door de korte afstand tussen zijn lichaam en de hete ondergrond.

Houdt uw hond van baden en zwemmen? Sta dit niet toe in stilstaand water. Er kunnen ziektekiemen in zitten, die hem heel erg ziek maken. Een zwembadje in de tuin of op het balkon is veel veiliger. Uw hond kan in het water als en wanneer hij verkoeling zoekt en u kunt het water regelmatig verversen.

Honden die in hokken en rennen blijven, moeten voldoende schaduw hebben. Er moet ook voldoende ventilatie zijn. Zorg dat de omgeving van het hok schoon en open is, zodat de wind er bij kan.

Ligt uw hond aan de ketting? Houdt u dan rekening met de beweging van de zon. Misschien is er smorgens schaduw, maar staat hij smiddags in de genadeloze zon.

Houdt u er ook rekening mee, dat een ketting van een meter bij wet verboden is. Volgens de huidige wetgeving moet de ketting minstens anderhalve meter lang zijn. Hopelijk krijgen kettinghonden meer rechten en vrijheden in de nieuwe wetgeving.

Ook in de hete middaguren moet er volop schaduw zijn voor uw hond - en een schone bak met vers water. Zorg altijd voor voldoende vers water. Tijdens de warme uren kunt u rondom de hokken en buitenruimtes sproeien met water.

Een te klein afdakje op een te klein, laag hokje biedt geen enkele bescherming tegen de genadeloze zon. Vaak zit de hond ook nog aan te veel te korte ketting.

Het is niet goed om uw hond de hele dag in de zon te laten in een klein en laag hokje met weinig ventilatie. De hitte stapelt zich op onder de zinkplaten en uw hond kan oververhit raken. Ga zelf eens een paar uur in dat hokje zitten in de hete middagzon...

Honden en auto's zonder airco gaan niet samen wanneer de zon schijnt. De temperatuur in een stilstaande auto kan snel oplopen tot boven de 50 graden, ook als het nog koel is.

Dit geldt ook voor de laadbak - als u gewend bent om de hond daarin te vervoeren. Parkeer de auto onder bomen of in de schaduw, als u toch weg moet met hem. Neem water mee om hem onderweg te laten drinken.


colostrum dieetvoeding