De consequenties van een intelligente hond

Suriname Times, 23 oktober 2010

Soms willen mensen een intelligente hond om dezelfde reden dat ze ook de snelste computer met de meeste mogelijkheden willen hebben - of de beste auto. Ze denken dat een gebruiksvoorwerp met de meeste mogelijkheden ook de beste aanschaf is.

Ze staan er niet altijd bij stil dat ze misschien cursussen moeten volgen om de beste en snelste computer te kunnen gebruiken en dat ze waarschijnlijk maar enkele van de vele mogelijkheden van het apparaat nodig hebben.
Een duur en ingewikkeld fototoestel is prachtig om te hebben, maar een onverstandige aankoop wanneer het slechtere fotos oplevert dan een eenvoudig toestel.

In de jaren 1950 kwamen psychologen tot een verrassende ontdekking: intelligente werknemers komen niet goed aan hun trekken bij monotoon werk met een laag tempo en veel pauzes waarbij het eindproduct niet zichtbaar is.

Ze hebben meer stimulatie, uitdaging en afwisseling nodig. Anders vervelen ze zich. Ze worden onoplettend en verzinnen spelletjes om zich tijdens het werk te amuseren.

Een intelligente hond leert snel hoe hij met zijn omgeving moet omgaan en wat het verband is tussen oorzaak en gevolg. Er zijn honden die hun baas of bazin knettergek maken.

Ze leren zichzelf hoe ze deuren kunnen openen door met hun bek of poten de deurknop te duwen of te draaien. Ze maken zelf de koekjestrommel open - en weten hoe ze in de koelkast kunnen om lekkere hapjes te zoeken. Ze doen de gekste dingen om aandacht te krijgen en omdat ze zo intelligent zijn, kunnen ze problemen veroorzaken.

Peter Neville: "Een collega vertelde me dat de meeste probleemhonden in zijn praktijk zeer intelligent zijn. Ze hebben heel snel in de gaten welk gedrag de beste beloning oplevert.

Wij mensen hebben een probleem. We schenken meer aandacht aan slechte gedrag dan voor aan goed gedrag van de hond. Geven we bijvoorbeeld een koekje aan een hond die staat te blaffen met de bedoeling om hem stil te krijgen, dan wordt hij in werkelijkheid beloond voor zijn blaffen.

Hij heeft geleerd dat blaffen een koekje oplevert. Krijgt hij zin zin in een koekje, dan blaft hij. Komt het koekje niet, dan gaat hij onderzoeken wat hij moet doen om het te laten komen, bijvoorbeeld harder blaffen."

De consequenties van het ongewild aanleren van ongewenst gedrag zijn niet altijd zo onschuldig. Een eigenaar van een Rottweiler ontdekte dat zijn hond de hand van een kind in zijn bek had. Omdat hij bang was dat dit tot bijten of ander dominant gedrag zou kunnen leiden, liep hij er naar toe en zei hij tegen het kind dat het de hond moest aaien.

Hij dacht dat dit de aandacht van de hond zou afleiden, maar in plaats daarvan leerde hij de hond dat hij geaaid werd als hij iemands hand in zijn bek nam. Het gevolg was dat de hond later de hand van een ander kind in zijn bek nam. Dit kind raakte in paniek. De hond werd bang, beet en verwondde het kind.

Intelligente honden hebben veel training nodig en een baas die dagelijks voldoende tijd vrijmaakt om het dier op de juiste manier te begeleiden en op te voeden.

Bron: Dr. Peter Neville - Do dogs need shrinks, 1991


colostrum dieetvoeding