Regentijd - rattentijd

Mosquito Magnet - The #1 Mosquito Trap in America!

Ignit Bekken in Suriname Times,27 november 2010

Paramaribo, 600 jaar geleden - een inheemse nederzetting midden in de bocht van de rivier, omringd door moerassen en natuurlijke afwateringen waar het wemelde van de dieren. Toen kwamen de Spanjaarden, Engelsen, Portugezen en Nederlanders.

Met al deze buitenlanders kwamen de ratten, de kakkerlakken en de bijbehorende ziektes die op hun beurt meegelift waren vanuit AziŽ. Zo zag Paramaribo er toen uit.

Of het er na de stijging van de zeespiegel ook weer zo uit ziet?
In Paramaribo zijn veel ratten. De grote, grijze en logge exemplaren van de centrale markt - en de zwarte, dikke en beweeglijke die op klaarlichte dag heen en weer lopen door de verroeste zinkplaten die in grote delen van Paramaribo gebruikt worden als omheining.

En waarom er niets aan gedaan wordt: "(tjoerie) Denk je dat ik rattengif ga zetten voor de hele buurt?". Zo was het een jaar of tien geleden en zo is het nog steeds. Doet u het niet, dan doet niemand het. De bestrijding van ongedierte wordt niet gezamelijk aangepakt.

De regentijd komt er aan. Wie op een hoog stuk grond woont weet dat het zo ver is, wanneer de ratten proberen om zich te nestelen in het huis of op het erf. Zo zijn ratten.

Ze zijn de eersten die een zinkend schip verlaten. Ze zijn de eersten die de lager gelegen gebieden waar water blijft staan in de regentijd, verlaten en in de hoger gelegen gebieden op zoek gaan naar een droog nest en eten. Daarna volgen de slangen en hun ziektes.

Tijd om te zorgen voor voldoende rattengif in huis om de invasie af te weren!

Er zijn verschillende soorten rattengif in de handel: Klerat, de paars-blauwe blokjes, en een roze strooisel. Het roze strooisel werkt op basis van vitamine vergiftiging. Er zit zoveel vitamine D in, dat de nieren het begeven en de rat sterft aan de gevolgen daarvan.

Honden die zo'n dode rat eten, kunnen er ook aan sterven - afhankelijk van de hoeveelheid gif die nog in het rattenlijf aanwezig is.

Wij gebruiken het liefst Klerat. We maken een blokje fijn, mengen het met wat gekookte rijst en zetten het uit op plekken, waar het ongedierte naar binnen probeert te komen waar de honden niet bij kunnen.

Deze week hebben we de eerste bakjes uitgezet, zoals elk jaar rond Srefidensie. Zo voorkomen we een plaag in december tijdens de feestdagen.

We hebben door ervaring geleerd dat onze honden niet sterven wanneer ze een dode rat eten, die met Klerat vergiftigd is. Dat was 10-15 jaar geleden. Wat voor gif en hoeveel er tegenwoordig in Klerat zit? Dat weten we niet en de verkopers weten het ook niet.

Mensen met honden missen een belangrijk stukje voorlichting op dit gebied - en dat terwijl we vier of vijf consumentenclubs hebben...


colostrum dieetvoeding