Tanden wisselen - melkgebit en permanent gebit

Suriname Times, 12 februari 2011

De pups van Bie zijn bijna vijf maanden oud en bezig met het wisselen van het melkgebit. Ze zijn slomig en koortsig en hebben diarree. Hun tandvlees is gezwollen en pijnlijk en achter de voorste tanden komen nieuwe tanden door. Bie is naar de dierenarts gegaan en die heeft een antibiotica kuur voorgeschreven.




Pups worden geboren zonder tanden. De eerste melktanden komen tevoorschijn op de leeftijd van 2-4 weken. De hoektanden ernaast komen op de leeftijd van 3-5 weken en de voorkiezen, ook wel valse kiezen genoemd, op de leeftijd van 4-14 weken.

De eerste tandjes komen voor in de bek. De rest komt een voor een tot het melkgebit compleet is. Er zijn dan 28 tanden: 6 snijtanden, 2 hoektanden en 6 voorkiezen in elke kaak.

De grote kiezen achter in de bek waarmee botten gekraakt en geknipt worden, komen later. Jonge pups kunnen niet goed overweg met rauwe runderbotten, maar pups van 6 weken kraken de zachte, rauwe botjes van kip alsof ze nooit anders gedaan hebben - zie foto.

Net als bij mensen wordt het melkgebit vervangen door het blijvende gebit. Dit proces begint ook voor in de bek. De blijvende snijtand duwt van onderen de melktand uit de kaak en deze valt uit. Een voor een worden de tanden vervangen. Er komt een extra kies naast de hoektanden, de wolfskies, en ook de grote kiezen komen door.

Op de leeftijd van 3-5 maanden wisselen de snijtanden en op de leeftijd van 4-5 maanden de hoektanden. Op de leeftijd van 4-6 maanden wisselen de voorkiezen en komen de grote kiezen door.

Over het algemeen is het wisselen helemaal klaar op de leeftijd van 7 maanden. Het blijvende gebit bestaat uit 42 tanden en kiezen: 6 snijtanden, 2 hoektanden, 8 voorkiezen en 4 grote kiezen in elke kaak.

Tijdens het wisselen knagen en pups meer dan normaal. Hierdoor wordt het tandvlees gemasseerd en het wisselen bevorderd. U kunt voorkomen dat uw houten stoelen en schoenen opgeknaagd worden rauwe runderbotjes, met of zonder vlees, aan de pup te geven. Of speciale kauwbotjes uit de dierenwinkel.

Er zijn ook pups die speekselen en last hebben van diarree. Gebeurt dit af en toe, dan is het wel normaal. Ziet u dat uw pup duidelijk last heeft en niet wil eten? Dan is het beter om met hem naar de dierenarts te gaan. Er zijn pups die zo slap en zwak worden van het wisselen, dat ze een antibiotica kuur nodig hebben.

Tips

Is uw pup aan het wisselen en voelt zijn bek warm aan? Probeer eens of hij wil knagen aan een ijsblokje. Dat brengt verkoeling en verlichting.

Geef uw pup van jongs af rauwe vleesbotten om aan te knagen, zodat zijn tandvlees altijd gemasseerd wordt en het wisselen zonder problemen verloopt.

lijn

Gingyamaka - boomstekelvarken

De socialisatie van de pup

Regentijd - rattentijd

De rattenkoning

De consequenties van een intelligente hond