Gebitsverzorging - tandplak en tandsteen

Suriname Times, 12 februari 2011

De meeste honden die brokken eten, krijgen tandplak op de buitenkant van hun tanden. Het is goed te zien op de hoektanden en de kiezen. Een zachte, wittige of gelige aanslag, die u gemakkelijk weg kunt krabben met uw nagel of weg kunt vegen met een doekje.
Laat u het zitten, dan wordt het een harde, geelbruine of grijswitte korst. Deze is niet weg te krabben of te vegen. Dit is tandsteen. Het hoort er niet te zitten. Het kan leiden tot ontstoken tandvlees en het uitvallen van tanden.

De bacteriŽn die er op, in en onder leven, leiden een eigen leven. Zij en hun uitwerpselen komen in het bloed terecht en zorgen voor problemen met de organen waar ze uiteindelijk gedumpt worden.

Ziet u dat uw hond tandsteen heeft, dan kunt u het beste een afspraak maken met uw dieren arts. Die heeft de juiste instrumenten om de aanslag te verwijderen. Daarna kunt u wel zorgen dat het niet meer terugkomt.

Het gebit van de hond is gebouwd om te grijpen, te scheuren, te kluiven en te knippen. Dat is een erfenis van zijn voorvader, de wolf. Honden zijn niet geschapen om te leven op droogvoer of blikvoer, dat voor meer dan de helft uit bijproducten en afvalstoffen van granen bestaat. Voert u regelmatig een lap rauwe pens of boekmaag aan uw hond, dan ontstaat er geen tandplak. Een rauw bot met vlees er aan voldoet ook.

De hond gebruikt zijn voortanden en zijn kiezen om het vlees van het bot te trekken en stukken van de pens te scheuren en te knippen. Hierdoor worden de tanden en het tandvlees gemasseerd en gereinigd.

Gezond tandvlees voelt stevig aan en heeft een roze kleur. De rand ligt zo stevig tegen de tanden aan, dat het lijkt of het vlees er aan geplakt zit. Te rood tandvlees of een rode lijn langs de rand (dicht bij de kiezen) is niet goed. Bleekroze, geel of wit tandvlees ook niet.

Sommige honden hebben gepigmenteerd tandvlees: zwart of er zitten zwarte vlekken op.

Bloedend tandvlees is een eerste teken van ziekte, is ook al ziet alles er verder goed uit. U kunt dit zelf aanpakken met een goede gebitsverzorging.

Is het tandvlees rood en staat het van de tanden af, dan heeft u hulp nodig van uw dierenarts. Losse tanden moeten verwijderd worden en vuile schoon gemaakt. U kunt thuis wel beginnen met de behandeling door het tandvlees dagelijks te masseren.

Dit doet u met uw blote vinger of een doekje om uw vinger. Hiermee maakt u voorzichtige bewegingen over het tandvlees, terwijl u toch stevig tegen het tandvlees en de kiezen drukt.

Gebruikt u niem om het gebit van de hond te reinigen en het tandvlees gezond te houden? Of melasse om het tandvlees van pups te masseren? Ik hoor het graag van u.

Bron: Terri McGinnis DVM - The Well Dog Book, 1974

lijn

Tanden wisselen - melkgebit en permanent gebit

Gingyamaka - boomstekelvarken

De socialisatie van de pup

Regentijd - rattentijd

De rattenkoning