Kalk bijvoeren en groeipijn

Ignit Bekken in Times of Suriname, 21 maart 2010

Groeipijn? Wat is dat?

Ineens valt het u op, dat uw hond kreupel loopt maar een paar uur later is het over. Na een dag of een paar dagen kan hij weer niet goed lopen - met dezelfde poot of een andere poot.

Groeipijn of panosteitis of enostosis is een aandoening die kan optreden bij jonge honden, meestal van het mannelijke geslacht, van de grote rassen.
Het is het gevolg van te veel kalk in de voeding de bottengroei kan niet meer normaal plaatsvinden en wordt verstoord.

Een bot bestaat niet alleen uit bot. Er zitten openingen in, kanalen, waar de bloedvaten doorheen lopen. Ze voeren voedingstoffen voor de bottengroei aan en brengen de afvalstoffen weg.

Bij een hond die te snel groeit en voeding krijgt met te veel kalk, kan de groei van het botweefsel verstoord raken.

Bij een normaal groeiproces worden de kanalen waar de bloedvaten doorheen lopen, op tijd verbreed en vergroot om de ook groeiende bloedvaten door te laten.

Het proces verloopt harmonieus en evenwichtig zonder pijn.

Krijgt een hond te veel kalk binnen, dan kan het bot niet groeien zoals het hoort.

De cellen die moeten zorgen dat er op tijd botmassa afgebroken wordt, zodat het bloed in de groeiende bloedvaten vrij kan lopen, doen hun werk niet goed meer, omdat de opdracht tot botafbraak niet op tijd of onregelmatig gegeven wordt.

Daardoor past het bloedvat niet meer in de beschikbare ruimte. Er treedt stuwing op.

Denk maar wat er gebeurt met een strak elastiekje om uw vinger - waar stuwing is, wordt vocht opgehoopt. Bij een hond met groeipijn zit deze stuwing in het bot en ook tussen het bot en het buitenste beenvlies.

Tijdens het lopen trekken de spieren aan het botvlies. Dit doet pijn. Drukt u met uw vinger zacht op de plekken, dan volgt er een pijnreactie. Wel oppassen dat u niet gebeten wordt!

Een hond met groeipijn die loopt, heeft het gevoel alsof hij bij elke stap een harde trap tegen zijn poot krijgt.

De oorzaak van deze aandoening is de hoeveelheid kalk in de voeding.

Heeft u een opgroeiende hond van een groot ras en merkt u, dat hij soms kreupel loopt met een van zijn poten? Gaat u dan zo snel mogelijk met hem of haar naar de dierenarts.

In het lichaam van uw hond is tijdens de evolutie een vernuftig regelsysteem ontwikkeld om te zorgen dat het kalkgehalte van het bloed niet te hoog en te laag wordt.

Groeipijn kan voorkomen worden. Zorg dat uw hond niet te snel groeit en voeding krijgt met de juiste dosering kalk en fosfor.

Bron: Nederlandse Labradorvereniging.

Speciale voeding voor honden met panosteitis of groeipijn


colostrum dieetvoeding