Verboden geneesmiddel in Amerikaans hondenvoer?

Ignit Bekken in Times of Suriname, 13 maart 2010

Ractopamine, ook bekend onder de namen Paylean en Optaflexx, is een verboden medicijn voor mens en dier in Europa, Taiwan en zelfs in China.

Wordt het aangetroffen in geďmporteerd vlees, dan staat er een flinke boete en mogelijk gevangenisstraf tegenover. Het middel is gevaarlijk voor mensen.
Mensen kunnen ziek worden door het eten van besmet vlees – en sterven aan de gevolgen.

Ractopamine is in de Verenigde Staten verboden voor mensen. Het mag wel aan slachtdieren gegeven worden – tot het moment dat ze geslacht worden.

45 procent van de varkens, 30 procent van de koeien en een onbekend percentage van de kalkoenen uit de grote mesterijen van de agrarische industrie krijgen het middel toegediend – met toestemming van de FDA, het overheidsorgaan voor de voedselveiligheid.

Hoe kan dat nou, denkt u misschien. Mensen mogen het niet binnenkrijgen, omdat het gevaarlijk is en nu mag het wel gegeven worden aan het vlees dat ze eten?

Nou, de wetenschappers van de agrarische industrie ontdekten dat ratten en muizen heel grote spieren kregen van ractopamine en begonnen het slachtvee er ook mee te behandelen.

Een leuk extraatje met weinig onkosten - hoe meer spiervlees aan een dier, hoe meer winst.

Er is jarenlang hevig geprotesteerd door mensen die van dichtbij meemaakten wat het middel aanrichtte bij de dieren die het toegediend kregen.

Mensen zoals dierenartsen en onafhankelijke wetenschappers en onderzoekers hebben hun uiterste best gedaan om het middel te bannen.

Veel dieren die het toegediend krijgen, halen namelijk de slachtdatum niet eens – ze worden er door vergifitigd.

Vanaf 1998 zijn er 1700 mensen overleden door het eten van besmet varkensvlees – meer dan aan de griep waar de farmaceutische industrie en haar dienaren zoveel heisa over maken. Toch wordt het niet verboden.

Het kan allemaal nu in de VS iemand uit de hoek van de gm industrie het vaandel zwaait over het ministerie van landbouw en een voormalig staflid van Monsanto adviseur is bij de voedselveiligheidsdienst.

Dan is de portemonnee van de aandeelhouders belangrijker dan het welzijn van de consument. Potesten worden weg gewimpeld en er wordt gesjoemeld met feiten.

U kent het wel.

Waar gaan de duizenden koeien, varkens en kalkoenen naar toe die elke week ten onder gaan aan ractopamine? De besmette kadavers gaan naar de verwerkingsindustrie om fijngemalen te worden tot ingrediënten voor o.a. de pet food industrie.

Ze worden verwerkt tot hondenvoer. Sta er eens bij stil als u de volgende keer voer koopt.

Dankzij de openheid van de amerikaanse overheid weten we wat daar fout gaat. We krijgen de mogelijkheid om nee te zeggen – tegen alle dierlijke producten en voeders uit de VS.

En we hebben als consument en dierenliefhebbers ook het recht om nee te zeggen tegen de Braziliaanse en Caribische brokken, want we weten al helemaal niet wat daar in zit.

We kunnen alle onveilige brokken en blikvoer in de winkels laten liggen en kiezen voor voedselveilige diervoeders. Uit Europa bijvoorbeeld, want daar zijn de regels zo scherp dat er weinig meer te sjoemelen valt.

Bron: Alternet


colostrum dieetvoeding