Dagutorie online

Ignit Bekken in Suriname Times, 30 januari 2010

Eigenlijk ben ik een heel gelukkig mens. Toen ik in 1989 naar Suriname verhuisde, wilde ik iets met honden gaan doen.
Ze hebben van kinds af een grote rol gespeeld in mijn leven, maar door het drukke leven in Nederland had ik er weinig tijd voor. Twintig jaar later is deze hobby uitgegroeid tot een driedelige passie.

Barf natuurlijk

In 1995 werden mijn honden ziek. Het duurde tot 1997 voor ik er samen met mijn dierenarts achter kwam dat het Ehrlichiose was.

Ik heb de tekenziekte zelf binnen gehaald, toen ik een kalfje kocht – bij wat ik dacht een betrouwbaar adres - als verjaardagskado voor mijn man.

Het kalfje was binnen drie maanden gestorven, daarna begonnen de honden ziek te worden en te sterven.

De financiële schade was enorm, mijn verdriet en mijn onmacht ook. Het is vreselijk om te moeten toezien hoe je honden langzaam wegteren en sterven.

Ik begon me te verdiepen in voeding en gezondheid en wat ik zou kunnen doen om hun weerstand te verbeteren.

In 1998 ben ik overgestapt op barf: biololgisch adequate rauwe voeding. De voeding waarmee de hond zich tijdens zijn lange evolutie ontwikkeld heeft tot wat hij nu is: een diersoort in allerlei maten en afmetingen.

De buitenkant van de hond is de afgelopen 20.000 jaar enorm veranderd - de binnenkant niet. Zijn spijsvertering is nog steeds hetzelfde als de spijsvertering van zijn voorouders.

Dit betekent dat een hond graanvrije, rauwe voeding nodig heeft om gezond te blijven en oud te worden.

Goede voeding zorgt voor een goede weerstand en een goed werkend immuun systeem dat in staat is om ziekte te bestrijden zonder al te veel bezoeken aan de dierenarts.

Kent u het gezegde dat een goede gezondheid begint met gezonde darmen?

Drie van mijn oude Duitse en Mechelse herders zijn vredig ingeslapen in 2009 – een thuis, twee bij de dierenarts. Het was hun eerste – en laatste – bezoek aan de dierenarts.

Honden in de tropen sterven over het algemeen op vrij jonge leeftijd. Mijn ouwetjes zijn 11 en 12 jaar geworden. Ze bleven vrolijk, alert en actief.

Het duurde lang voor de ouderdomskwalen om de hoek kwamen kijken.

In 2004 ging de eerste website online met veel hulp uit Nederland. Vorig jaar heb ik me verdiept in html.

Nu staat mijn zelf gebouwde website online met de technische hulp van Lim Shakei.

Er is al veel informatie over hondenvoeding te vinden, maar het is nog lang niet compleet.

Dagutorie

Een van mijn goede voornemens is om dit jaar minstens veertig afleveringen te maken. Er staan al wat dagutories online en er wordt gewerkt aan de rest.

Sonja hondenpension

Als u op vakantie gaat of er even tussen uit moet, gaat uw hond op vakantie bij Sonja. Ook is er opvang voor uw zieke hond, als u zelf geen tijd heeft om hem goed te verzorgen.

Tot slot zijn er al heel wat pups geboren in het pension – na een week of vijf vertrekt moeder met kroost dan weer naar de eigenaar.

Heeft u leuke fotos van uw hond of honden die ik voor Dagutorie online mag gebruiken? Maak dan contact.


colostrum dieetvoeding