Is lever giftig?

Vraag. Als er giftige stoffen gefilterd worden in de lever, waarom zouden we dit dan aan onze dieren voeren? Moet lever gevoerd worden? Heeft de lever een monopolie op bepaalde vitamines en voedingstoffen die nergens anders gevonden worden?
Antwoord. De lever is een multifunctioneel orgaan. In een gezonde lever worden niet veel gifstoffen opgeslagen. Ze worden gemodificeerd, veranderd, in onschadelijke stoffen die via het bloed naar de nieren gebracht worden om ze uit te scheiden.

Is het dier dat we aan onze hond of kat willen voeren, gestorven aan vergiftiging, dan is het beter om niets van dat dier te voeren aan onze huisdieren.

De lever maakt gifstoffen onschadelijk, maar daarnaast zitten er ook veel voedingstoffen in. In mijn boek GIVE YOUR DOG A BONE wordt dit gedetailleerd besproken in de hoofdstukken "Wat zit er in het voedsel" en "Orgaanvlees in de voeding van de hond".

Het klopt, dat we met heel veel moeite alle voedingstoffen in de lever DIE TOT NU BEKEND ZIJN kunnen dupliceren. Toch is het onmogelijk om de lever precies na te maken.

Met andere woorden, het is onmogelijk om de voedingswaarde van lever te vervangen door iets anders.

Met dank aan Ian Billinghurst - augustus 2002

Meer informatie over lever

lijn

Overzicht vragen