Kan ik paardenvlees aan mijn hond geven?

Ja, dat kan. Paardenvlees levert minder energie dan de andere vleessoorten en is ook minder goed verteerbaar.Vroeger was paardenvlees erg mager en werd aangeraden om wat vet bij te voeren. Tegenwoordig worden paarden vaak gemest voor ze naar de slager gaan en is het niet altijd nodig om dat te doen.

Er zijn honden die er diarree van krijgen - daarom is het beter om eerst een stukje te voeren en af te wachten hoe uw hond reageert.

Voert u voor het eerst paardenvlees? Geef dan niet te veel en vul het aan met ander vlees zoals kippenvlees, schapenvlees of vet rundvlees.

In 2006 liet Stichting Wakker Dier een onderzoek doen door studenten van de Universiteit van Wageningen naar het gebruik van paardenvlees in Nederland:

"Voor een leek is paardenvlees moeilijk te onderscheiden van rundvlees. Paardenvlees is roder dan rundvlees en bederft sneller. Het kan op dezelfde manier als rundvlees bereid worden, maar omdat paardenvlees heel erg mager is, moet het meestal langer en op een lagere temperatuur verwarmd worden.

Paardenvlees is rijk aan ijzer, hierdoor heeft het een donkerrode kleur. Doordat het spierweefsel een hoger glycogeengehalte heeft, is de smaak zoeter dan rundvlees en daardoor kan het vlees bij de bereiding wat sterker gekruid (gepeperd) worden.

Omdat paarden in eerste instantie niet worden gefokt voor het vlees, is de kans op de aanwezigheid van allerlei residuen kleiner. Daarnaast kennen paarden nog geen dierziektes zoals BSE, varkenspest en vogelpest.

Het vet is hooggeel tot oranje van kleur en heeft een zachte consistentie. Door de malsheid van het vlees kan het grootste deel van de achtervoet gegeten worden als biefstuk.

Daarnaast wordt paardenvlees onder andere verwerkt tot paardengehakt en tot paardenrookvlees. Paardengehakt is een gemengd gehakt van 30% paard en 70% varken.

Het vlees van mindere kwaliteit kan worden gebruikt in verschillende snacks zoals: frikadellen en kroketten. De belangrijkste reden om paardenvlees te gebruiken in deze samengestelde vleesproducten is het economische voordeel.

Daarnaast wordt het verwerkt omdat het een grondstof is met gunstige eigenschappen, zoals de smaak, structuur en de bindingseigenschappen van de eiwitten. Vroeger werd het ook gebruikt vanwege de donker rode kleur, maar dit is tegenwoordig niet meer nodig.

In kroketten zorgt paardenvlees voor het typische draadjesvlees, wat de Nederlandse consument wil. Wanneer er paardenvlees in een product is verwerkt moet dit altijd volgens de wetgeving op het etiket vermeld worden."Dr. Ian Billinghurst over paardenvlees.

Forum - Paardenvlees.

lijn

Overzicht vragen