Hoe beginnen met barf

Jonge, gezonde honden kunnen snel overgezet worden. Met een oudere hond kunt u beter eerst naar de dierenarts gaan. Misschien moet er tandplak verwijderd worden of heeft het dier antibiotica nodig om infecties te bestrijden.

Begin eenvoudig - met licht verteerbare botten met vlees. Bijvoorbeeld een kippennek of kippenrug. Dit geef je een aantal dagen achtereen, op momenten dat de hond geen eten verwacht - en voor hij gewend is om zijn eten te krijgen. Zijn lichaam heeft tijd nodig om aan het nieuwe eten te wennen.
Door hem te voeren op momenten dat hij geen eten verwacht, weet u zeker dat de vertering pas begint nadat het eten in de maag is aangekomen.

Dit is vooral belangrijk bij honden die hun hele leven brokken gegeten hebben. Hun spijsvertering is ingesteld op het verteren van gekookt voedsel. Voor de vertering van rauw voedsel zijn andere enzymen nodig, die werken in een andere zuurgraad van de maag.

Door kleine beetjes rauw voedsel te geven op momenten dat hij geen eten verwacht, accepteer de maag het nieuwe voedsel zonder dat er problemen komen.

Er zijn honden die in het begin niet goed weten wat ze met de vleesbotten moeten doen. U kunt ze helpen door de botten te bewerken met een hamer of bijltje - of het vlees aan te snijden.

Is hij dan nog niet ge´nteresseerd, kapt u alles in stukjes en voert u met de hand. Lukt dit ook niet, dan maalt u alles en mengt u een paar eetlepels door de brokken. De meeste honden zijn al snel ervaren bottenkrakers.

Tijdens de omschakeling op barf geeft u vleesbotten, die gemakkelijk te verteren zijn. Als u bij uw slager vraagt om botten voor je hond, komt hij waarschijnlijk aanzetten met uitgebeende koeienpoten waar het vlees afgesneden is.

Dit zijn geen geschikte botten voor honden die nog moeten wennen aan het verteren van botten. Op de eerste plaats omdat er geen vlees aan zit en op de tweede plaats omdat het dragende botten zijn. De structuur van deze botten is anders. Ze moeten het gewicht van het betreffende dier dragen en zijn hard.

Als uw hond eenmaal gewend is aan de botten van gevogelte, kunt u wel de gewrichten van deze dragende botten geven. Ook kunt u de slager vragen om mergpijpjes op maat voor te zagen.

Als ze 2-4 cm lang zijn, kan de hond het merg er gemakkelijk uit halen. Zo voorkomt u dat hij gekke toeren uithaalt om bij het merg te komen en het bot klem om de onderkaak komt te zitten.

Als u botten voert aan uw hond, ziet zijn ontlasting er anders uit nadat het opgedroogd is. Bottenpoep is steviger, kleiner en lichter van kleur dan brokkenpoep.

Lees verder in Barf voor beginners.