Botten voor beginners

Toen ik begon met barf, was er naast de boeken van Ian Billinghurst en Kymythy Schultze niet veel informatie. Uit het volgende stukje van Tracy Bassett, Australië uit 1997 is Het Bottendocument ontstaan – heel langzaam en beetje bij beetje.

Bij mij LAG het nummer van de dierenarts bij de telefoon. Sterker nog, ik had hem gebeld en gevraagd om beschikbaar te zijn die avond – voor het geval er iets ergs zou gebeuren.

En ik durfde niet naar ze te kijken – dat deed Glen, mijn partner. Hij had er net zoveel plezier in als de honden, terwijl ik op afstand stond te griezelen van het gekraak en geknaag.Botten voor beginners

Hier volgt een eenvoudige stap-voor-stap begeleiding voor bezorgde en benauwde mensen die voor het eerst botten aan hun hond voeren. Ik hoop dat onderstaande van nut is om dit eerste experiment wat gemakkelijker voor je te maken!

De eerste stap. Schaf wat botten aan. Probeer te beginnen met kippenvleugels, -ruggen of karkassen. Als je bang bent dat je hond te snel eet, begin dan met een groter stuk zoals een karkas in plaats van nekken of vleugels, zodat hij meer kauwwerk moet verrichten.

Zoek een plek uit die gemakkelijk schoon te maken is. Je kunt de hond meenemen naar buiten op het grasveld, in een hoekje van de keuken leggen of een doek of kleed op de grond leggen waarop hij kan staan. Wat het gemakkelijkste is voor jou.

Zorg dat het telefoonnummer van je dierenarts bij de telefoon ligt, haal een paar keer diep adem en geef het bot aan je hond.

Blijf niet dichtbij staan. Stap een flink eind terug om hem te observeren. Als je te dichtbij blijft, kan dit een aanmoediging zijn om sneller te eten, zodat je het lekkers niet kunt afpakken. Maak je geen zorgen – als er iets fout gaat, ben je zo bij hem!

Probeer op een normale manier te ademen en blijf rustig stilstaan terwijl je toekijkt hoe je hond zijn nieuwe eten ontdekt. Sommige honden werken alles snel naar binnen - voor het geval het weer afggepakt wordt! Anderen nemen er rustig de tijd voor, een beetje onzeker over wat dit nou allemaal weer is. Geef hem de tijd en observeer goed wat er allemaal gebeurt.

Raak niet in paniek, als je hond alles in een keer naar binnen werkt.

Voor jou hebben al heel veel mensen ontdekt dat botjes goed verteren, al worden ze in stukken naar binnen gewerkt. Je hond moet nog leren om alles fijn te knippen - voor hem is het ook allemaal nieuw.

Raak niet in paniek, als je hond het botje weer uitbraakt.

Dit is de manier waarop zijn lichaam hem duidelijk maakt: "Hey, niet zo gulzig alsjeblieft. Kan het wat fijner naar binnen komen?" Hij mag het opnieuw eten – waarom zou je goede spullen weggooien?

Zoals ik al zei, hij is bezig om te leren hoe hij die dingen het beste kan eten, zoals jij aan het leren bent hoe je ze het beste aan hem kunt geven.

Als alles klaar is, ga dan maar even rustig zitten met een flinke borrel. Geef jezelf wat schouderklopjes. Je hebt de eerste stap gezet en er is nu geen weg meer terug!

Binnenkort barfen jij en je hond als echte professionals!

Lees ook wat Dr. Billinghurst schrijft over rauwe vleesbotten.