Het productieproces

Onderzoek naar de standaard voedingswaarden van een voeder is niet langer vereist. De meeste producenten doen wel onderzoek naar de smakelijkheid. Een aantal dieren krijgen om en om het voer en een gelijkwaardig product te eten.

De totale hoeveelheid die gegeten wordt, is een graadmeter voor de smakelijkheid. De meeste voerproducenten maken gebruik van hun eigen honden voor dit doel.
Brokken worden gemaakt met een machine die expander genoemd wordt. Eerst wordt het ruwe materiaal door elkaar gemengd volgens het recept van de nutritionist. Dan gaat het mengsel in de expander en wordt er stoom of heet water aan toegevoegd.

Het wordt gestoomd en verhit tot een temperatuur van 305 įF, waarna alles in elkaar gedrukt wordt en uit de machine geperst in de verschillende vormen, die het uiterlijk van de brok bepalen.

Daarna wordt er gekookt onder hoge druk en met een hoge temperatuur en worden de brokken 30-45 minuten gedroogd.

Als ze droog zijn, worden ze besproeid met vetten en oliŽn - voor de smakelijkheid. Door het koken worden de bacteriŽn gedood, maar het is goed mogelijk dat het eindproduct niet meer steriel is na het drogen, het toevoegen van de vetmantel en het verpakken.

Voor droogvoer en blikvoer worden dezelfde ingrediŽnten gebruikt. Het verschil is het vochtgehalte. Het proces van het blikvoer begint met het vermengen van de gemalen ingrediŽnten en de toevoegingen.

Als er chunks (stukjes die op vlees lijken) nodig zijn, zorgt de expander daarvoor met een aangepast vormpje. Daarna wordt het mengsel gekookt en ingeblikt. De verzegelde blikken worden in een container geplaatst die op een grote stoomkoker lijkt en gesteriliseerd. Er zijn ook fabrikanten, die het voer koken voor het ingeblikt wordt.

Wat is de AAFCO

AAFCO staat voor Association of American Feed Control Officials. De AAFCO is opgericht om te dienen als overlegorgaan tussen de voederproducenten en de diverse staatsorganen om de regels en richtlijnen voor de vervaardiging en samenstelling van de voeders te bespreken en vast te leggen.

De AAFCO heeft echter een behoorlijke verandering ondergaan en tegenwoordig kan men aan de leden aflezen wie wie-en-wat in de industrie is. Dit is een gevolg van het privatiseringsbeleid van de diervoederindustrie van president Reagan in de jaren 1980.

De industrie heeft deze gelegenheid aangegrepen en gebruikt om de AAFCO grotendeels over te nemen. Dit betekent dat de industrie zelf zijn eigen bepalingen maakt - en dat, terwijl het in principe een staatsinstelling is en geen agentschap van de diervoedingsindustrie.

Een voorbeeld: in de Official Publication 1994, Association of American Feed Control Officials is op pagina 304 een lijst te vinden met namen van personen, die zich bezig houden met de naamgeving op de etiketten van de verpakkingen.

Van de zes personen zijn er vier afkomstig van de industrie: Ken Johannes - Hillís Pet Products Inc; Dan Chauslow - Westreco Inc; Dave Bebiak - Ralston Purina Co; Mark Finke - Alpo Petfoods Inc.

Vanaf eind jaren 1980 is er geen enkele bemoeienis meer van overheidszijde over de samenstelling en de ingrediŽnten van diervoeders. Alles wordt overgelaten aan de AAFCO - de industrie zelf.

AAFCO definities van verschillende soorten voer

Het all meat product. Wanneer een ingrediŽnt of mengsel van ingrediŽnten dat verkregen is uit dieren, gevogelte of vis, 95 procent of meer bevat van het totale gewicht van alle ingrediŽnten van een hondenvoer, mag de naam van dit(deze) ingrediŽnt(en) een deel zijn van de naam van het product; mocht het zo zijn dat er meer dan ťťn ingrediŽnt deel uitmaakt van het product, dan moeten alle namen vermeld worden in dezelfde grootte, stijl en kleur op het etiket.

Voor de duidelijkheid van deze bepaling wordt het water dat nodig is om het product te vervaardigen buiten beschouwing gelaten bij de berekening van de percentages van de genoemde ingrediŽnten. Het betreffende product moet tenminste 70% van de genoemde ingrediŽnten bevatten.

Het dinner product. Wanneer een ingrediŽnt of combinatie van ingrediŽnten minimaal 25 procent en maximaal 95 procent uitmaakt van het totale gewicht van een voedingsmengsel voor katten of honden, mag de naam van het ingrediŽnt of de combinatie van ingrediŽnten deel uitmaken van de naam van het product, wanneer elk van de ingrediŽnten tenminste 3 procent uitmaken van het totale gewicht van het product met buitensluiting van de hoeveelheid water die gebruikt is om het voer te produceren.

Wanneer de namen van meer dan een ingrediŽnt genoemd worden, gebeurt zulks in overeenstemming met hun aanwezigheid in gewicht binnen het totale product. De namen van alle betreffende ingrediŽnten en de voornaamste omschrijvende termen worden gedrukt in dezelfde grootte, stijl en kleur.

Het water dat gebruikt wordt voor de bereiding, wordt buiten beschouwing gelaten. Echter, het product moet tenminste 10% van de bovengenoemde ingrediŽnten bevatten.

Het flavor product wordt speciaal geformuleerd om een bepaalde smaak te hebben en deze omschrijving laten we hier even buiten beschouwing.