Voedingsrichtlijnen voor honden en katten

Dingos en zwerfkatten houden zich in leven door hele lichamen van prooidieren te eten.

Zo zouden we onze huisdieren ook moeten voeren maar zolang hele dieren nog niet overal te koop zijn, zullen we moeten zoeken naar een goed alternatief. Duizenden mensen hebben de volgende aanwijzingen al overgenomen - met goede resultaten.

De voeding is eenvoudig en goedkoop. Huisdieren genieten ervan. Er moet altijd vers water zijn. Het hoofdbestanddeel van de voeding is rauwe botten met vlees (of hele dieren). Tafelresten, gekookt of rauw (maal groente of maak er sap van, gooi gekookte botten weg).


Pups en kittens

Pups en kittens krijgen belangstelling voor de voeding van hun moeder als ze ongeveer drie weken oud zijn. Als ze zes weken oud zijn, kunnen ze kipkarkassen, konijnen en vis eten.

In de periode tussen drie en zes weken is het raadzaam om gemalen kip, hele kippen o.i.d. te voeren aan de jonge dieren (maar ook grotere stukken om aan te trekken en rukken). Dit komt overeen met het halfverteerde voedsel, dat opgebraakt wordt door carnivore moeders. Grotere nesten hebben meer aanvullende voeding nodig dan kleine. Vlees en botten moeten samen worden gemalen.

Vlees zonder botten mag gegeven worden - maar niet te lang achter elkaar - tot de jonge dieren de botten ook kunnen eten. Dit is meestal rond een week of zes.)

Pups en kittens krijgen hun definitieve gebit wanneer ze vier tot zes maanden oud zijn. In deze periode groeien ze snel. Ze hebben dan veel hele dieren en rauwe botten met vlees nodig.

Pups en kittens hebben niet de neiging om zich te overeten bij rauwe voeding. Ze moeten constant kunnen beschikken over voeding.


Natuurlijke voedingsmiddelen voor carnivore huisdieren

Rauwe botten met vlees -Hele kippen en kalkoenen, nadat het vlees weggesneden is voor menselijke consumptie. Bijproducten van kip: koppen, voeten, nekken en vleugels. Hele vissen en vissenkoppen. Geit, schaap, kalf, hert en kangoeroe in grote stukken botten met vlees gezaagd. Andere bijproducten: varkenspoten, varkenskoppen, schapenkoppen, borststukken, staarten, ribben.

Hele dieren - Ratten, muizen, konijnen, vis, kippen, kwartels, hennen.

Slachtafval - Lever, longen, strot, hart, pens en andere maagdelen van herkauwers.


Kwaliteit — Kwantiteit — Frequentie

Gezonde dieren in de natuur zijn afhankelijk van de juiste kwaliteit van de voeding, de juiste hoeveelheid en de juiste frequentie. Zo krijgen ze de juiste voedingstoffen binnen plus de correcte gebitsreiniging – in tegenstelling tot mensen "borstelen" en "flossen" dieren hun tanden tijdens het eten.

Kwaliteit - De beste voedselbronnen zijn prooidieren met een laag vetgehalte, vissen en gevogelte. Vermijd overtollig vet aan het vlees van boerderijdieren (koeien, schapen, varkens) en botten die te groot zijn om gegeten te worden.

Honden breken hun tanden eerder bij in de lengte doorgezaagde knoken en botten dan wanneer ze de botten samen met het vlees eten. Rauwe voeding voor katten moet altijd vers zijn. Honden kunnen wel gerijpt vlees eten - soms begraven ze hun botten voor later.

Kwantiteit - De hoeveelheid voer bepalen is meer kunst dan wetenschap. Ouders met een gezin doen dit zonder de hulp van tabellen met hoeveelheden voedsel. Jij kunt dit ook doen voor je huisdier door op zijn activiteiten niveau, zijn eetlust en zijn lichamelijke conditie te letten. Veel activiteit en een grote eetlust = meer eten, en omgekeerd.

De lichamelijke conditie hangt af van een aantal factoren. De algemene lichaamsbouw – atletisch of rond – en de glans van de vacht geven aanwijzingen. Beoordeel de elasticiteit van de huid met je vingertoppen. Voelt de huid elastisch aan en beweegt ze soepel over de spieren? Voelen de spieren goed gevuld aan? Hoeveel vlees zit er op de ribben? De ribben zijn de beste plek om te beoordelen of je dier te dik of te dun is.

Door je eigen ribbenkast te vergelijken met die van je huisdier, krijg je een goed idee van de lichaamsconditie – zowel van jezelf als van je dier.

De geschatte voedselinname is 15-20% van het lichaamsgewicht per week - 2-3% per dag. Op deze basis heeft een hond van 25 kilo tot 5 kilo hele dieren of rauwe botten met vlees nodig. Katten met een gewicht van 5 kilo hebben ongeveer 1 kilo kippennekken, vis, konijn en dergelijke nodig per week. Tafelresten moeten gevoerd worden als extra bestanddeel van de voeding.

Let wel – deze hoeveelheden zijn slechts een richtlijn voor volwassen dieren in een huiselijke omgeving. Drachtige of lacterende moederdieren en opgroeiende pups kunnen veel meer voedsel nodig hebben dan volwassen dieren met hetzelfde gewicht.

Voer het vlees en de botten in grote stukken waar aan getrokken, gescheurd en geknaagd moet worden. Dit zorgt voor voldane huisdieren met een schoon gebit.

Frequentie - Wilde carnivoren eten op onregelmatige tijden. In een huiselijke omgeving werkt regelmaat het beste en daarom stel ik voor om volwassen honden en katten een keer per dag te voeren. Als je in een tropisch klimaat woont, kun je dit het beste doen in de avonduren om geen vliegen aan te trekken.

Ik stel voor om je hond een of twee dagen per week te laten vasten – net als de dieren in het wild. Voor het geval je door je voorraad heen bent.

Weersta de verleiding om kunstmatige voeding te kopen. Laat je hond vasten en sla de volgende dag vers eten in. Pups, katten, fretten en zieke of te magere honden mogen niet vasten (tenzij op advies van de dierenarts).

Tafelresten - Wilde carnivoren eten kleine beetjes omnivore voeding, gedeeltelijk voorverteerd en in vloeibare vorm, wanneer ze de darmen van hun prooi eten. Tafelresten, met wat fruit en groenteschillen, is omnivore voeding die nog niet gegeten is. Als het percentage tafelresten niet al te hoog is, lijken ze geen schade aan te richten bij honden en kunnen ze zelfs ergens goed voor zijn.

Ik adviseer maximaal een derde van de maaltijd als tafelresten voor honden en liever wat minder voor katten. Het vloeibaar maken van de resten, zowel gekookt als rauw, met de keukenmachine kan helpen om de verteerbaarheid te vergoten.

In de boeken Raw Meaty Bones: Promote Health en Work Wonders: Feed your dog raw meaty bones staat een uitgebreide beschrijving van de voedingsbehoefte, inclusief mogelijke gevaren. Meer informatie.

LET OP: er kunnen verschillen zijn tussen individuele dieren en hun levensomstandigheden. Misschien is het nodig om de behoefte van je huisdieren met een dierenarts te bespreken.

Deze voedingsgids mag gekopieerd en verspreid worden.


Dingen om te vermijden

Te veel vlees zonder botten — niet gebalanceerd.

Te veel groente — niet gebalanceerd.

Kleine botstukken — kunnen ingeslikt worden en klem gaan zitten.

Gekookte botten — gaan vastzitten.

Mineralen- en vitaminesupplementen — zorgen voor een onbalans.

Bewerkt voedsel — leidt tot gebitsaandoeningen en andere ziektes.

Te veel zetmeelrijke voeding — geassocieerd met maagkanteling.

Uien, knoflook en chocola — giftig voor huisdieren.

Druiven, krenten, rozijnen, aalbessen — giftig voor huisdieren.

Fruitpitten en maοskolven — gaan vastzitten.

Melk — geassocieerd met diarree. Dieren drinken het en worden er dik van. Melkklontjes plakken aan de tanden en het tandvlees.

Let op - Oude honden en katten die verslaafd zijn aan commercieel voer kunnen problemen krijgen in het begin van de omschakeling.

Huisdieren met misvormde kaken en gebitsaandoeningen kunnen problemen hebben met natuurlijke voeding.

Zorg voor afwisseling en variatie. Alles wat teveel gegeven wordt, kan schadelijk zijn.

Lever is een uitstekend voedingsmiddel, maar niet vaker dan een keer per week geven.

Ander slachtafval, bijvoorbeeld ossenmagen, mogen niet meer dan 50% van de voeding uitmaken.

Hele vissen zijn een uitstekende voedselbron voor carnivoren, maar voer niet steeds dezelfde soort vis. Sommige vissoorten, zoals karper, bevatten een enzym dat thiamine (vitamine B1) afbreekt.

Er is geen prijs te winnen met de dikste hond van de straat, ook niet met de snelste. Voer je huisdier voor een levenslange gezondheid. Voorkomen is beter dan genezen.


Tips

Gedomesticeerde honden en katten zijn carnivoren.

Adequate, carnivore voeding is de enige belangrijke bijdrage aan hun welzijn.

Leg zo snel mogelijk contact met een betrouwbare leverancier.

Koop grote voorraden om tekorten te voorkomen.

Verpak de dagelijkse porties apart - voor gemak bij het voeren.

Gekoelde opslag, liefst in een vriezer, is van essentieel belang.

Rauwe botten met vlees kunnen ingevroren worden net als ijs. Sommige dieren eten ze bevroren, andere wachten tot ze ontdooid zijn.

Kleine dieren, ratten, muizen en kleine vogels, kunnen bevroren en inclusief ingewanden gevoerd worden. Bij grotere dieren moeten de ingewanden voor het invriezen verwijderd worden.

Zorg dat huisdieren niet vechten om hun eten.

Bescherm je kinderen door te zorgen dat ze de etende dieren niet storen.

Voerbakken zijn overbodig – het eten wordt over de grond gesleept.

Voer je dieren liever buiten - of op een vloer die snel schoongemaakt kan worden.

Fretten worden op dezelfde manier gevoerd als katten.