Opgroeiende pups

Tom Lonsdale – Work Wonders: quality, quantity and frequency, blz. 28. Vertaling: Ignit Bekken voor Barf-natuurlijk.

Pups die van jongs af aan rauw gevoed zijn, overeten zich zelden. Nadat ze drie weken oud zijn, kunnen ze voortdurend rauwe voeding en water tot hun beschikking hebben, zodat ze zelf kunnen kiezen wanner ze willen eten, drinken, spelen of rusten.

Als je pup te dik wordt of als je het niet prettig vindt dat er overal rauw vlees ligt, kun je drie maaltijden per dag voeren tot hij vier maanden oud is. Daarna geef je twee maaltijden per dag. Tussen zes maanden en een jaar kun je de maaltijden terug brengen naar een maaltijd per dag, afhankelijk van de grootte van de hond en hoe volgroeid hij is.

Opgroeiende pups van de grote rassen kunnen aanleg hebben voor problemen met de botten en de gewrichten, afhankelijk van hun genetische opmaak. Pups van grote rassen hebben voldoende rust nodig, geen gedwongen lichaamsbeweging en moeten slank gehouden worden. Wanneer ze eenmaal een jaar oud zijn, mag de beweging opgevoerd worden maar tot dan moet bewegingsbeperking in acht worden genomen. Dit is de beste manier om problemen met de botten en gewrichten te beperken.


De samenstelling van de voeding

Tom Lonsdale - Work Wonders: quality, quantity and frequency, blz. 25-26. Vertaling: Ignit Bekken voor Barf-natuurlijk.

Als je hele dieren voert met huid en haar en ingewanden, zit je heel dicht bij het ideaal van de Natuur. Er zijn echter magere en vette dieren. De omvang van de darmen van een vis zijn klein in vergelijking met een kip en nog kleiner in vergelijking met een konijn. 8 procent van het lichaamsgewicht van een konijn bestaat uit botten en bij een olifant is dit 16.5 procent.

Wanneer we rauwe botten met vlees voeren als de basis van de voeding moeten we een goed geďnformeerde inschatting maken van het aandeel rauwe botten met vlees in de voeding. Vlees, botten en huid vormen samen ongeveer 78 procent van het gewicht van een heel hert.

Ik stel voor om 70 procent van de voeding van je hond te laten bestaan uit rauwe botten met vlees, dat is een schappelijke vuistregel om aan te houden. Als je het dagrantsoen in grote stukken geeft, maakt het eigenlijk niet zoveel uit wat je daarnaast nog voert.

Er zijn mensen die aan vuile pens, hart, longen, kopvlees, tong enz. kunnen komen en dit voeren als invulling van de resterende 22 procent van het "herten-prooidier-model". Ik juich de mensen toe, die hun best doen om de Natuur na te bootsen. Anderen kunnen goed aan pens (de voormaag) van koeien en schapen komen en voeren hier heel veel van, afgewisseld met af en toe een rauw bot met vlees. Dit is een goedkope en bevredigende manier om volwassen honden te voeren.

De meeste mensen kunnen wel aan lever van koeien, schapen of varkens komen. Daar zitten waardevolle eiwitten, vetten, enzymen en vitamines in. Een grote levermaaltijd om de twee weken is een nuttige aanvulling op voeding die uit rauwe botten met vlees en tafelresten bestaat.

Wanneer je niet aan organen kunt komen, zorgen rauwe botten met vlees – zelfs als 100% van de voeding hieruit bestaat – voor een goede gezondheid zonder problemen. In mijn drukke dierenartspraktijk kwamen veel cliënten die alleen kippenruggen en karkassen aan hun volwassen honden of nesten voerden – en hun dieren waren heel gezond.

De hoeveelheid tafelresten kan enorm verschillen. Er zijn mensen die weinig tot geen tafelresten voeren en anderen pureren verse groente en geven regelmatig rijp fruit. Maar de factor die bepalend is voor de gezondheid van honden, blijkt de basis van de voeding te zijn – rauwe botten met vlees.