Lonsdale is anti-barf

Op 1 en 2 juli 2006 was Tom Lonsdale in België en Nederland om twee lezingen te geven. Deze werden georganiseerd en verzorgd door Stichting Alles-Rauw.

Tom Lonsdale is anti-barf. In een nieuwsbrief uit die periode schrijft hij over de BARFmanie, met kots erachter tussen aanhalingstekens, die midden jaren 1990 door Noord Amerika raasde en ook naar grote delen van Europa kwam.

Mensen met huisdieren werden erin geluisd door ze te laten geloven dat honden omnivoren zijn en geen carnivoren.

En dat ze ladingen groente nodig hebben en gebottelde supplementen: "Het richt schade aan, overal waar het zich verspreidt. Als we een doorslaggevende actie willen ondernemen tegen de junk pet food alliantie, denk ik dat we eerst de BARF maniakken en hun rauwe junk food rommel moeten aanpakken."

Hij vertelt over fraude en misopvattingen en de verspreiding van verwarring door selfmade experts op het gebied van natuurlijke voeding en rauwe junk food verkopers.
Volgens Lonsdale spelen de BARFers de hoofdrol samen met de rauwe junk food verkopers, omdat ze beweren dat honden omnivoren zijn en geen carnivoren: "Veel mensen worden het slachtoffer van deze BARF absurditeit.

Eerst maken ze hun eigen huisdieren tot slachtoffer. Daarna gaan ze op zoek naar weerloze mensen om de BARFnonsens verder te verkondigen. Vervolgens raken deze mensen hopeloos verstrikt en verward in hun web."

Als voorbeeld van verwarring haalt hij iemand met twee kleine hondjes aan, die voer gemaakt heeft volgens de aanwijzingen van Ian Billinghurst. Maar liefst 100 kilo.

Noot Ignit. Hoe krijgt iemand dat voor elkaar in zijn keuken? Je hebt een grote badkuip nodig voor zoveel voer en een heel grote diepvries om het verpakt te kunnen invriezen!

Het leek haar wel handig om een multimix te maken tot ze meer ervaring had. De mix bestaat uit 60 procent botten met vlees (kippennekken en ruggen), 10 procent organen (runderlever, hart en nieren), 20 procent groente en fruit, 10 procent diversen en supplementen.

In de supplementen zit een grote lading lijnzaad en knoflook. Volgens de mevrouw die deze 100 kilo voer gemaakt heeft, vindt haar hondje van 2 jaar het niet lekker en de pup wel.

Ze vraagt zich af of het misschien door de knoflook komt, want het eten ruikt vreselijk naar knoflook.

Lonsdale legt uit, net als andere schrijvers over barf of rauwe, natuurlijke voeding voor huisdieren, dat we naar de natuur moeten kijken omdat die heel veel ervaring heeft in het voeden van dieren: "In de keuken van de hond zijn hele dieren de standaard.

Daarna komt voeding op basis van rauwe botten met vlees. Het gaat om het effect van het scheuren, trekken en verfijnen van het vlees van de botten. Dat staat centraal in de behoefte van het carnivore lichaam.

Voer zoveel mogelijk hele dieren, ook rauwe botten en slachtafval van verschillende vissen, zoogdieren en vogels." Details zijn te vinden in zijn boek Work Wonders: Feed your dog raw meaty bones.

Dat heb ik gedaan – Work Wonders nageslagen voor de details. Tom Lonsdale was zo aardig om deze oude BARFmuts een boek toe te sturen, waar ik hem heel dankbaar voor ben.

Op blz. 21 schrijft hij, dat kippennekken en vleugels prima voldoen als basisvoeding voor kleine hondjes. Wel vindt hij dat ruggen en nekken goedkoper en beter zijn. Op blz. 25 schrijft hij: "Ik stel voor om 70 procent van de voeding van je hond te laten bestaan uit rauwe botten met vlees, dat is een schappelijke vuistregel om aan te houden.

Als je het dagrantsoen in grote stukken geeft, maakt het eigenlijk niet zoveel uit wat je daarnaast nog voert."

De samenstelling van de grote badkuip voer van deze mevrouw met haar twee kleine hondjes is:

60 % botten met vlees (kippennekken en ruggen)

10% organen (runderlever, hart en nieren)

20% groente en fruit

10% diversen en supplementen.

Volgens de principes in Work Wonders is alles in orde:

70 procent van de voeding bestaat uit dierlijke grondstoffen – is geen probleem hier.

De resterende 30 procent is ook geen probleem, want de rest klopt.

60 procent van de dierlijke eiwitten mag kip zijn – is ook geen probleem.

Wat is het probleem dan wel? Die mevrouw heeft alles gemalen. Ze heeft haar eerste stappen gezet op de weg van BARF en voert af en toe wel rauwe kippenvleugels en runderribben en grote botten met vlees bij.

Is dit een probleem? Er zijn veel mensen die op deze manier beginnen en dan geleidelijk overstappen naar hele botten met vlees en stukken vlees en orgaan.

Tom Lonsdale wilde ons laten zien hoe bedrieglijk de BARFmanie is, omdat het voer gemalen is. Verder is er geen verschil in zijn samenstelling en die van de BARFmaniakken.

Wie naar de natuur kijkt, ziet dat de mens haar dieren in zwart witte hokjes stopt zonder rekening te houden met de vele grijstinten er tussen in.

Als de natuur zich daar niet druk om maakt, waarom doen wij het dan wel?

Ignit BekkenU kunt reageren op het forum.

Voert u wel eens hele proodieren aan uw hond? U kunt uw stem uitbrengen op het forum en kijken wat anderen doen.
Water in de voeding van de hond

De samenstelling van eiwitten

De vertering van eiwitten

Gemalen vlees en een stuk vlees - wat verteert sneller