Kip in de voeding van de hond

Kip en vooral kippennekken zonder vet en vel zijn ideaal om rauwe voeding te introduceren aan honden.

Er is gemakkelijk aan te komen en het ligt niet zo zwaar op de maag bij honden met een luie spijsvertering, die al jaren niets anders gegeten hebben dan brokken.

Ian Billinghurst vindt, dat kip en kipdelen tot de beste voedingsmiddelen behoren, omdat:

1. de voedingswaarde goed is,

2. ze helpen om het gebit schoon te houden,

3. ze geen inwendige parasieten bij zich dragen en

4. overal voor een lekker prijsje te koop zijn.

Het vetgehalte van het vlees is wat aan de hoge kant en als je een vegetarische kip gekocht hebt, kan de balans tussen de essentiële vetzuren helemaal zoek zijn. Er zitten wat minder eiwitten in dan in rund, lam of varken en weinig ijzer en zink.
Er zit meer vitamine A in kippenvlees dan in de andere diersoorten, maar niet voldoende om de hele behoefte van de hond te dekken.

Volgens Billinghurst kan iets meer dan de helft van de voeding uit kip bestaan. Als je een hele kip voert inclusief de organen is dit een bottenmaaltijd of een heel dier. Ian Billinghurst gaat uit van de voeding van de honden vroeger in Australië en de dingos.

Tom Lonsdale vindt het niet nodig om de ingewanden er uit te halen als je een hele kip voert. Ook van hem mag iets meer dan de helft van de voeding uit kip bestaan.

Hij vindt, dat de hond gevoed moet worden als een wolf – en omdat wolven alles eten van een dier, kunnen honden dat ook.

Mogens Eliasen vindt dat je moet oppassen als je te veel kip voert, omdat de kippen tegenwoordig niet meer gekweekt worden op de kwaliteit van de botten en het vlees maar om snel en goedkoop vlees op de schappen van de supermarkt te krijgen. Volgens hem eten wolven geen kip als er beter voedsel is.

Hij heeft onderzocht of en hoe we de voeding van de wolf in de vrije natuur kunnen kopiëren voor onze honden en de resultaten van dat onderzoek zijn te lezen in uitgegeven als eboek: De voeding van de wolf – een richtlijn voor de voeding van onze honden.

David Mech, de bekende wolvenonderzoeker, heeft op zijn lezing in South Salem, NY, in september 2004 uitgelegd dat wolven in de vrije natuur liever grote hoefdieren, herkauwers, eten en dat gevogelte gegeten wordt als hapje tussendoor of als er niets anders is.

Ik geef al heel lang hele (dode) kippen aan mijn honden. Af en toe krijg ik een telefoontje van een grote kippenkwekerij dat ze mooie kip hebben, die ik dan gratis mag afhalen.

In het begin voerde ik ze inclusief de darmen – maar de meeste van mijn honden, logeerhonden, opvanghonden enz. lieten de darmen liggen. Het is geen prettig werk om die smurrie op te ruimen!

Mijn dierenarts legde uit, dat het beter is om de darmen zo snel mogelijk te verwijderen omdat de darmflora vrij snel verstoord raakt na het intreden van de dood. Het duurt een uur of vier voordat de enzymen in de lichaamscellen het rottingsproces opstarten.

Een hond heeft geen problemen met rottend of adellijk vlees van een dood dier – maar kan wel problemen krijgen door bepaalde stoffen in het kippenvoer, dat nog in de darmen van de kip zit.

Vanaf dat moment tijd haal ik meteen de darmen er uit – en de maag ook! De darmen gaan weg en de maag wordt opengesneden om het voer er uit te wassen en daarna weer toe te voegen aan de hele kip!

We zijn nu een paar jaar verder, 2009, en ik neem alleen nog hele kippen af van een kippenslachterij, als ze gestikt zijn tijdens het vervoer. De darmen worden op de slachterij verwijderd, de meeste veren ook.

Ignit Bekken


Geeft u wel eens rauwe kippendarmen aan uw honden? Eten ze het of lusten ze het niet?

Doe mee aan de enquete en deel uw ervaringen op het forum.Water in de voeding van de hond

De samenstelling van eiwitten

De vertering van eiwitten

Gemalen vlees en een stuk vlees - wat verteert sneller