Ontsteltenis in het roedel

Ignit Bekken in Suriname Times, 12 september 2009

Rex, de hond van Mariek weet wel hoe hij aandacht kan opeisen. Hij bestijgt zijn kussen en hopt er mee over het terras. Dan komen er al snel geluiden als foei, bah, mag niet.

Ze stopt met haar bezigheden en kijkt naar hem - hij heeft haar volledige aandacht.

Eerst deed hij het af en toe - en er was nooit iemand bij. Toen werd hij creatief en ondernemend - hij deed het toen er bezoek was.




Het was een geweldige vooruitgang: meer geluiden en meer aandacht. En toen werd het een probleem.

Het WAS al een probleem, want het is een bizarre manier om contact te maken, maar problemen zijn pas problemen als de baas of bazin er last van heeft.

Het kan nog erger. Er zijn mensen, die veel van hun hond houden zonder enige kennis over de aard van het beestje. Dan is het moeilijk om te bepalen waar de grens ligt tussen gewenst en ongewenst gedrag.

Peter Neville is een ervaren en bekwame Engelse gedragsthereapeut voor huisdieren. In 1993 verscheen zijn boek: PET SEX, de rude facts of life for the family dog, cat and rabbit. Een snip:

"Eerst dacht ik dat ik met een pervers persoon te maken had, maar meneer Arthur was een keurige man met een goede baan in een dure wijk van Londen. Hij liep tegen de vijftig, was twee jaar daarvoor gescheiden. Om zijn eenzaamheid te beknotten, schafte hij een Jack Russell aan. Robbie werd zijn soulmate.

Toen de hond een maand of acht was en de hormonen begonnen te werken, zag hij er geen kwaad in om hem tegen zijn been te laten rijden. Hij vond dat honden het recht hadden om zich te ontdoen van hun seksuele stress.

Hij vond het niet erg, toen Robbie creatief en ondernemend werd en ontdekte dat zijn arm ook gebruikt kon worden. Daarna ontdekte de hond zijn oksel, zijn nek, zijn hoofd en zijn oren. Allemaal niet erg - al vond hij de troep in zijn oor wel vervelend.

Voor meneer Roberts werd het een probleem toen Robbie zijn avances begon te maken als er bezoek was. Dat was het moment waarop hij belde om hulp. Het is allemaal weer goed gekomen, maar dit had voorkomen kunnen worden als meneer Arthur wat meer over honden geweten had."

Elke opgroeiende hond haalt streken uit om een hogere plaats in de rangorde te bemachtigen. Heeft u wel eens gezien wat er gebeurt met een puberende reu, die probeert om een oudere teef te bestijgen?

Hij wordt terug gefloten! Op een manier, waarop alle lust om het nog eens te proberen, voorgoed verdwijnt. Al houdt u nog zoveel van uw hond, ook voor u is dit het moment om duidelijk te maken wat ongewenst gedrag is.

Peter Neville: PET SEX - The rude facts of life for the family dog, cat and rabbit. ISBN 0 283 06149 9. Tekening: Russell Jones.


colostrum dieetvoeding