Veel te veel fluor in Amerikaanse hondenbrokken

Ignit Bekken in Suriname Times, 12 september 2009

De Environmental Working Group is een non-profit organisatie in Washington DC, die de invloed van het milieu op de gezondheid van mens en dier onderzoekt.

Dr. Olga Naidenko, Ph.D., leidde een onderzoek naar het fluorgehalte van hondenbrokken die in de VS geproduceerd worden.
In acht van de tien grote merken die onder de loep genomen werden, zat 2.5 keer zo veel fluor dan toegestaan is in drinkwater. De vermoedelijke oorzaak moet gezocht worden in het beendermeel en de dierlijke bijproducten, die in de voeders verwerkt zijn.

Volgens Dr. Naidenko is de FDA, het voedselveiligheidsbureau van de Amerikaanse overheid, nalatig bij de bescherming van de gezondheid van mens en dier: "Veel honden krijgen zoveel fluor binnen, dat het gevaarlijk is. Dit komt door de FDA, die zijn werk niet doet en door ontoelaatbare handelingen van bepaalde voerproducenten.

Ook is het een feit dat er steeds meer onbekende, schadelijke en ongezonde stoffen in voeders voor huisdieren verwerkt worden. Het wijst allemaal naar een falende overheid.

Uit ons onderzoek blijkt, dat er regels en voorwaarden moeten komen voor de voedselveiligheid en dat elk voeder er aan moet voldoen voor het op de markt komt."

In alle acht merken voer was chicken by-product meal, poultry by-product meal, chicken meal, beef en bone meal verwerkt.

Elke grondstof die op de verpakking omschreven wordt als "animal meal" is een goedkope vulstof om de brokken meer inhoud te geven – zodat het meer lijkt dan het in werkelijkheid is.

Een klein gedeelte van het fluor is afkomstig van het kraanwater dat op de fabrieken gebruikt wordt bij de productie van de brokken.

Fluor komt van nature voor in enkele water reservoirs, maar tweederde van de Noord Amerikanen – en hun huisdieren en vee- drinken water waar fluor aan toegevoegd is, omdat men aanneemt dat het goed is voor het gebit.

Als er te veel fluor in het lichaam komt, wordt het overschot opgestapeld in de botten. Dit leidt tot botkanker. Een pup van vier kilo, die opgroeit met brokjes uit Noord Amerika, krijgt vijf keer de toegestane hoeveelheid fluor binnen.

De FDA beschikt niet over middelen om de voedselveiligheid van de huisdiervoeders te garanderen. De Noord Amerikaanse pet food producenten kunnen in het voer stoppen wat ze willen. De overheid kan zich niet inmengen - ze heeft er geen grip op.

We weten ook niets over de kwaliteit van de grondstoffen in de voeders uit Brazilië en Caricom – en de Surinaamse overheid hanteert geen reglementen en voorschriften bij de import van voeders voor huisdieren.

Chicken by-product meal, poultry by-product meal, chicken meal, beef and bone meal

Als een of meerdere van deze grondstoffen vermeld worden als ingrediënt op de zak hondenbrokken die u nu aan uw huisdier geeft, kunt u beter overschakelen op een ander merk - bijvoorbeeld uit Europa.

Daar worden strenge eisen en voorwaarden op het gebied van voedselveiligheid gehanteerd – al gebeurden daar vroeger ook wel onsmakelijke en bizarre dingen.

Tegenwoordig mogen alleen grondstoffen, die ook voor menselijke consumptie geschikt zijn, verwerkt worden tot droogvoeders voor huisdieren.

Op de verpakking is meestal niet te zien wat er precies in zit – maar de Europese voeders voor huisdieren voldoen wel aan de strengste eisen en voorwaarden op het gebied van de voedselveiligheid ter wereld.


colostrum dieetvoeding